Muminmamman från högstadiet lär Karisstuderande kocka smart: ”Mysigaste kursen under hela min studietid”

Bekant. Många av Karis-Billnäs gymnasiums studerande har haft huslig ekonomi med Camilla Holmström i högstadiet.

Studieåren behöver inte vara synonyma med näringsfattiga nudelmiddagar. I en ny kurs vid Karis-Billnäs gymnasium lär sig studerande tillreda smarta, billiga och klimatsmarta rätter. Dessutom får de en kokbok på köpet.

Klädd i ett röd-vitrandigt förkläde står hon där, glad och mild, och skalar potatis. Om man kisar med ögonen skulle man nästan kunna tro att det är Mumintrollets mamma.

Men det är inget daltroll, utan Camilla Holmström, till vardags lärare i huslig ekonomi vid Karis svenska högstadium.

Det här läsåret har hon gästspelat en nivå upp och lärt studerande vid Karis-Billnäs gymnasium kocka smart, hållbart och ekonomiskt. Kursen – som i enlighet med gymnasiets avslappnade stil kort och gott heter Hussa – ger studerandena färdigheter som de har nytta av då de flyttar hemifrån för att studera vidare på annan ort.

– Det hela började med att man från gymnasiets sida tog kontakt och sade att det skulle vara trevligt att erbjuda en praktisk kurs som motvikt till det annars väldigt teoretiska gymnasiet, säger Camilla Holmström.

– I sjunde klass är huslig ekonomi obligatoriskt, men om man inte väljer det som tillvalsämne tar det slut där. Det är bra att gymnasiestuderandena får chansen att fräscha upp kunskaperna då de inom kort ska klara av att på egen hand tillreda sin mat och få pengarna att räcka till.

Motverkar stress

Hussa-kursen har även haft en klimatfostrande aspekt. Deltagarna har fått bekanta sig med närproducerade råvaror, vegetarisk kost och hur man kan ta tillvara rester. Exempel: Finns det kvar potatismos från gårdagens köttbullskalas? Då kan du baka potatistunnbröd.

Intresset för kursen har inledningsvis varit trevande med endast fem deltagare. Responsen har ändå varit översvallande och inför nästa läsår har antalet anmälda tredubblats.

– Det här har helt klart varit den mysigaste kursen under hela min gymnasietid, säger Frida Allamo som studerar för tredje året.

Favoritkurs. Frida Allamo hymlar inte med att hon kämpar med vissa läsämnen. I Hussa-kursen får hon skina.

Hon lärde känna Camilla Holmström då hon gick i högstadiet och beskriver henne som en varm och ödmjuk person.

– Kursen har gått senare på dagen, men fastän jag ibland har varit trött har den alltid känts som något positivt. Det finns en lugn stämning i hussasalen. Man har fått äta, man har fått energi, säger Frida Allamo.

”Inte bara svåra läsämnen”

Trots att hon gillar att stå i köket på fritiden har kursen lyckats bjuda på aha-upplevelser.

– Jag fick flera nya insikter. Till exempel var quorn en ny grej som jag aldrig skulle ha använt i min matlagning annars. Det är liksom någon konstig form av svamp, inte skulle jag ha köpt det spontant.

Kursen har också förändrat Frida Allamos syn på hela gymnasieutbildningen.

– Jag har tänkt att gymnasiet bara handlar om svåra läsämnen. Men den här kursen har varit en chans för mig att utveckla mitt intresse, den har inte alls känts svår.

Alla får en kokbok

Kursens deltagare får en receptbok, Kocka med KBG. I det har Camilla Holmström samlat femtio rätter som lämpar sig väl både till fest och vardag.  Med hjälp av det kan hennes adepter förgylla sin studietid med allt från lasagne med halloumi till fattiga riddare och tikka masala.

Idén till receptboken fick hon för flera år sedan.

– En elev som gick ut nian frågade ”skulle du inte kunna samla beprövade recept i en kokbok som man kan ta med sig när man flyttar hemifrån?”. Nu har idén blivit verklighet.

I fall den tidigare eleven fortfarande är intresserad finns kokboken att ladda ned här:

Kocka med KBG

Fördel med att dela byggnad

Frida Allamo hoppas att Karis-Billnäs gymnasium ska fortsätta satsa på kurser i huslig ekonomi. Hon är även intresserad av möjligheten att avlägga ett gymnasiediplom i huslig ekonomi, något som inte heller Camilla Holmström är främmande för att förverkliga.

Att Karis svenska högstadium och Karis-Billnäs gymnasium ligger under samma tak är något som ger upphov till flera spännande synergieffekter, framhåller rektor Esbjörn Hägerstedt.

– Det gäller alla konst- och färdighetsämnen. Vi har redan samma lärare i bildkonst, musik och gymnastik. Att vi nu erbjuder också huslig ekonomi rimmar väl med den nya läroplanen, som nämner både hållbarhet och tvärvetenskaplighet.

Kemi i köket

Hussa-kursen är en syskonkurs till skolans Hållbart-projekt, där deltagarna bland annat har fått besöka Rilax gård i Bromarv och bekantat sig med ekologiska kossor.

Också den tvärvetenskapliga biten är något som kommer fram starkt i köket. Det vet Esbjörn Hägerstedt, som är lärare i naturvetenskaper. Han är också en matentusiast av rang som på sin fritid jäser hemlagade pizzadegar och brygger öl.

– Jag är intresserad av jäsning och hur processen är kopplad till matlagning. Du har nytta av naturvetenskaperna i matlagning – det är kemi!

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin