Temadag bjöd på gripande berättelser och knep för stresshantering

Lång väg tillbaka. Tomas Luoto nådde botten då hans drogberoende till sist gjorde honom bostadslös.

Missbruk och mål, stress och studieteknik. Mitt i dystraste november riktade Karis-Billnäs gymnasium strålkastaren mot temat mental hälsa.

Skolan har redan under några år arrangerat en må bra-dag. Årets upplaga, som ordnades den 11 november, bjöd på två intressanta föreläsningar och ett smörgåsbord av workshoppar kring bl.a. minnesträning, yoga, mindfulness, återhämtning, självkänsla och stress.

Tystläsning. Den gamla favoriten från lågstadiet gjorde comeback under temadagen. Andraårsstuderanden Oliver Heikkinen myste med en god bok.

– De här frågorna är viktigare än någonsin, säger Mikaela Malmberg, som är lektor i finska och primus motor för temadagen.

– De studerande har mycket på gång i sina liv, samtidigt som pressen från samhället blir allt större och de ska göra sina val allt tidigare. Det finns alltid något att ta i tu med i livet. I och med pandemin har ytterligare en sten lagts på mångas axlar.

Målet var att temadagen skulle bjuda på aha-upplevelser.

– Alla vet att möjligheten att hålla på med yoga finns, men att faktiskt börja kan vara ett stort steg. I bästa fall ger den här dagen de studerande en ny hobby eller redskap att varva ned med, säger Mikaela Malmberg.

Förlorade vännerna, lägenheten och dottern

Temadagen inleddes med erfarenhetsexperten Tomas Luotos berättelse. Han växte upp i en helt vanlig finlandssvensk familj i Åbotrakten. Redan som barn var han försiktig och när han blev äldre kände han allt starkare att det var något fel på honom, att han inte passade in, trots att han hade hyfsade betyg och spelade handboll. Vid 14 års ålder började Luoto röka cannabis och övergick så småningom till allt tyngre droger. Drogerna gav honom en gemenskap som han upplevde att var inkluderande och kravlös.

– En dag när jag och min bästa vän skulle köpa mer cannabis råkade vi ut för ett klassiskt scenario: det var tillfälligt slut, men istället kunde vi få köpa ecstasy.

Drogen gav honom en känsloupplevelse olik allt han dittills upplevt. Det blev början på en nedåtgående spiral där han under mer än tio års tid förlorade sina vänner, sitt sammanhang – allt. Den dotter han fick tillsammans med en annan missbrukare kunde han inte ta hand om själv. Slutligen förlorade han sin lägenhet och blev bostadslös.

– Det var precis så hemskt som man kan tänka sig. Jag bodde på en kompis båt i Munksnäs i Helsingfors den sommaren. Där satt jag och funderade över om det här verkligen var det liv jag drömt om.

Var tredje blir beroende

När hösten kom och det blev kallare sökte han hjälp – i första hand för att komma under tak. Här kom han i kontakt med tidigare missbrukare som inspirerade honom. Han bestämde sig för att bli drogfri.

– Jag hade provat att sluta tidigare, men gett upp eftersom jag mådde ännu sämre då. Under drogerna fanns alla mina andra problem som jag aldrig hade tagit i tu med.

En dag i taget, med hjälp av terapi och stöd av andra tidigare missbrukare, byggde Tomas Luoto upp sin tillvaro på nytt. I dag är han helt drogfri och föreläser för att motverka att andra ska gå samma väg som han själv har gått. Han poängterar att inte heller cannabis är ofarligt. Enligt statistiken blir ungefär var tredje som prövar drogen beroende.

Nöjd. Andraårsstuderanden Noah Lönnqvist tycker att temadagen bjöd på intressant program.

Noah Lönnqvist, som studerar för andra året vid Karis-Billnäs gymnasium, gav en stark tummen upp för föredraget.

– Det var en ögonöppnare att höra Tomas berättelse. Visst pratar vi om droger i hälsokunskapen, men det är en helt annan sak att höra en som har upplevt de här sakerna berätta. Det var också intressant att hör att det går att komma tillbaka från en sådan situation, säger han.

”Jag är ganska ofta stressad”

Efter föreläsningen fick de studerande avnjuta en lyxigare lunch och sedan stod workshoppar på programmet. Som ledare för dessa fungerade Mimmi Österlund från Mobil Yoga Västnyland, lifecoachen Shweta Singla, studiepsykolog Agneta Sjölund och skolans egen speciallärare, Jesse Martelius. Dessutom fick de studerande lära sig knep för att förbättra sitt minne av en tidigare studerande vid Karis-Billnäs gymnasium, Nils Liljestrand, som i dag driver företaget Muistamisen taidot.

Minnesträning. Nils Liljestrand från företaget Muistamisen taidot delade med sig av knep för att minnas bättre.

En som uppskattade temadagen var abiturienten Jessica Weber. Hon säger att speciellt stress är något hon tampas med.

– Jag har ganska höga prestationskrav på mig själv, jag har alltid haft det. Dessutom har jag en ganska fullspäckad livsstil. Jag kan inte sitta stilla. Och så är jag tidsoptimist. Så jag är ganska ofta stressad.

Weber har ändå hittat ett sätt att hantera stressen:

– Jag fokuserar på en grej i taget. Om jag är på gymmet glömmer jag de andra sakerna jag borde göra, fastän jag sedan kanske är stressad när jag ska byta om och ta mig till nästa grej på 15 minuter.

Ett annat knep är att göra något åt det som stressar en.

– I fall det är ett prov som stressar mig har jag märkt att det som hjälper bäst är att faktiskt läsa till det, säger Jessica Weber.

Tidsoptimist. Med höga krav på sig själv och en fullspäckad livsstil är abiturienten Jessica Weber ofta stressad.

Hjärnskadad järnman

Dagen avslutades av att idrottaren och hjärnskadepatienten Robson Lindberg delade med sig av sin berättelse. År 2016 fick han en hjärnskada i ishockeyrinken som vände upp och ned på hans tillvaro. Domen var hård: han skulle aldrig mer kunna jobba och – ännu värre för en sportälskare som Lindberg – han skulle aldrig mer kunna idrotta.

När han för fjärde dagen i rad gråtit i duschen bestämde han sig för att hitta ett nytt mål.

– Jag tänkte att jag bestämmer mig för det första som dyker upp i huvudet, vad som helst. Och jag fick den dummaste av idéer: att bli världens bästa hjärnskadade patient och vinna VM i i Ironman Triathlon – 3,8 kilometer simning, 180 kilometer cykling och 42,2 kilometer löpning, berättar Robson Lindberg.

Positiv. Robson Lindberg hade oddsen emot sig – men gjorde det som borde ha varit omöjligt.

Innan hjärnskadan hade han varit en ung man i topptrim. Efteråt klarade han bara nio minuter på motionscykeln. Men tack vare målmedveten rehabilitering och träning som stegvis ökade lyckades han i år, fem år efter olyckan, fullfölja Iron Man-tävlingen i Portugal – om än inte som segrare.

Under sin väg tillbaka har han dessutom fått jobb som föreläsare och expertkommentator av triathlontävlingar. Tidigare i år blev han också pappa till en liten dotter.

Robson Lindberg menar att allt handlar om målmedvetenhet.

– Du kan gå till ostdisken i närmaste matbutik. Plocka upp en fin, slät getost i ena handen. I den andra kan du ta en polarost, full av hål. Polarosten är min hjärna och getosten är er. Så om jag klarat det här, då kan ni göra vad ni än bestämmer er för.  

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin