Lokala frågor engagerar i närgymnasiet – studerande röstade flitigt i skuggval

Skuggval. Eden Wessman får sin röstsedel av valfunktionär Anna Niemelä. Valfunktionär Jennifer Vihlman övervakar att allt går rätt till. FOTO: Benjamin Lundin

Karis-Billnäs gymnasium ordnade ett skuggval för studerande som inte hinner fylla 18 år innan kommunalvalet ordnas i juni. Flest röster fick Svenska folkpartiet och röstdrottning var Kaisla Dahlqvist.

För Jennifer Vihlman, som studerar för första året vid Karis-Billnäs gymnasium, råder det ingen tvekan om vilken som är den viktigaste frågan inför valet:

– Vart pengarna far. Det styr allt det andra. I och med att Raseborg blir kriskommun är ekonomin något som måste fixas.

Hon får medhåll av jämnåriga studiekamraten Anna Niemelä.

– Man borde vänta med alla sådana investeringar som går att flytta framåt och bara satsa på det viktigaste.

Bekanta kandidater i täten

De två studerande satt som valfunktionärer torsdagen den 20 maj när skuggvalet ordnades. Men de hann också rösta. Att hitta en kandidat var långt i från lätt.

– Det finns så många, säger Anna Niemelä.

Förstaårsstuderanden Jennifer Vihlman kan själv tänka sig att ställa upp i ett framtida kommunalval. FOTO: Benjamin Lundin

Flest röster i skuggvalet fick SFP:s Kaisla Dahlqvist, som själv studerar för andra året vid Karis-Billnäs gymnasium. På andra plats, med 4 röster, kom De Grönas Lennarth Nyberg. Han var en av kandidaterna som ställde upp i en valdebatt som ordnades i skolan några dagar tidigare, den 18 maj. Tre blev Johan Berglund (SFP) med 3 röster.

SFP tog en jordskredsseger med 15 röster. På andra plats kom De Gröna med 8 röster. Socialdemokraterna knep 6 röster och Samlingspartiet fick en röst. En röst ogiltigförklarades.

Lokala frågor intresserar

I skuggvalet landade valdeltagandet på 62 procent. I kommunalvalet 2017 var motsvarande siffra 58,8 procent.

Kommunalvalet är traditionellt sett ett val som inte engagerar väljare i samma grad som riksdags- eller presidentvalet. En trend i samhället är ändå ett ökat intresse för det lokala, om det så gäller närproducerad mat eller politik på gräsrotsnivå. Både Anna Niemelä och Jennifer Vihlman anser att kommunalvalet är ett av de viktigaste valen.

– Det är viktigt för vi bor här. Det berör oss. Därför borde alla rösta, säger Anna Niemelä.

– Jag kompar. Och den som inte röstar ska låta bli att klaga senare, säger Jennifer Vihlman.

Viktigt. Alla borde rösta, anser förstaårsstuderanden Anna Niemelä. FOTO: Benjamin Lundin

Kan själva tänka sig kandidera

Eftersom ingen av de två studerandena hinner fylla 18 år lagom till valdagen kan de inte rösta i det riktiga valet. De kan inte heller kandidera, även om de inte är främmande för att göra det i framtiden.

– Jag är intresserad. Jag får se sedan när det är aktuellt, säger Anna Niemelä.

– Jag kan tänka mig att ställa upp. Men först skulle jag vilja sätta mig bättre in i de aktuella kommunala frågorna, säger Jennifer Vihlman.

Topp 5-kandidater i skuggvalet 2021:

Kaisla Dahlqvist (SFP): 9 röster
Lennarth Nyberg (Gröna): 4 röster
Johan Berglund (SFP): 3 röster
Martin Nybom (SDP): 2 röster
Heidi Åkerfelt (SDP): 2 röster

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin

Läs även: Studerande tog tempen på kandidater inför kommunalvalet