Tips från proffscoachen Christoph Treier inför studentskrivningarna

Christoph Treier säger att han själv misslyckades i studentskrivningarna. Nu delar han med sig av erfarenheter för att livet lättare för en ny generation skribenter.

Han hjälper allt från företagsledare till Formel 1-förare att prestera på topp. Som en sista peppning inför vårens studentskrivningar bjöd Karis-Billnäs gymnasium in mentaltränaren och coachen Christoph Treier.

– Jag hade en mardrömsupplevelse när jag själv skrev studenten, berättar Treier.

– Då skulle jag ha velat få tips på förhand. Vad ska man göra om man får en blackout? Vad kan man göra när man sitter där och allting plötsligt är borta? Hur nollställa? Hur hantera stressen? Hur motivera sig?

När Treier besöker skolan återstår knappt två månader innan de studerande ska skriva vårens första studentprov. Han har flera tips på hur man kan lära sig så mycket som möjligt under den korta tid som är kvar.

Han börjar med att smälla upp en bild på en taxiskylt.

– Det är viktigt att ha tydliga mål. Inte saker man vill undvika, som ”jag vill inte råka i gräl med min flickvän eller pojkvän” eller ”jag vill inte göra någon besviken”. Om du sätter dig i en taxi och vill åka till Ingå säger du adressen du vill till. Du säger inte ”jag vill inte åka till Ekenäs”.

Ligg och läs

För att öka inlärningen ska du ligga på mage och läsa. Det är i den position som hjärnan bäst absorberar kunskap.

Hur du sitter och står har också en direkt inverkan på självförtroendet, förklarar Treier. Låsta ben och armar och hukande huvud sänker självförtroendet, medan den som står bredbent, spänner ut bröstet och höjer hakan känner sig starkare. Något som kan vara avgörande i studentskrivningarna.

Men du ska inte bara ligga och läsa, utan även stanna upp ibland och fundera över vad du precis lärde dig, förklarar Treier.

– Repetition är kunskapens moder, brukar man säga. Det är en myt. Istället ska du återge det du precis har läst. Till dig själva eller, ännu bättre, någon annan.

Sömnen är en annan viktig faktor för att maximera sin inlärning. Endast två promille av världens befolkning klarar av att jobba för full effekt med mindre än 7,5 timmar sömn per natt.

– Sömnbrist inverkar direkt på minnet, säger Treier.

Studentexamen med jetlag

Viktigt är också att inte flytta dygnsrytmen. Om du studerar flitigt nattetid lär sig hjärnan att arbeta bäst då, poängterar Treier.

– Då blir det omöjligt att prestera på topp. Ni kommer och skriver studentexamen med jetlag. Om ni förskjuter dygnsrytmen efter bänkskuddardagen gäller det att börja justera tillbaka den senast en vecka innan studentskrivningarna.

Stress och konsten att hantera stress är en annan viktig grej. I arbetet som mental coach har Treier arbetat med en varierande uppsättning klienter. En av dem var Felix Baumgartner, som 2012 slog världsrekord i fallskärmshopp då han hoppade till jorden från en heliumballong i stratosfären.

– Felix hade alltid på sig en klocka som mätte puls, blodtryck och en massa saker. Jag trodde först den var trasig, för alla värden var så låga. Men sedan frågade jag hur det stod till med hans flickvän, och då sköt värdena genast i höjden. Hon var orolig inför hans hopp och det väckte alla stresskänslorna i honom.

Fallskärmshopparen Felix Baumgartner anlitade Christoph Treier inför sitt rekordhopp från rymden 2012.

Treier framhåller att orsaken till att Baumgartner kunde ha så låga värden var att han rörde sig långsamt.

Treier demonstrerar visar några andningsövningar för de studerande. Djupa andetag. Fyra sekunder in, fyra sekunder ut.

Men, poängterar han, om man är en extremt lugn person gäller det att göra det omvända för att få fokus: hoppa upp och ned, flaxa med armarna, kanske ta en kort språngmarsch.

Den (o)farliga stressen

Den 10 mars, dagen då studentskrivningarna inleds, är ett datum som kan ge abiturienter och fortsättare stresskänslor. Stress är ändå ingen dålig sak i små doser, framhåller Treier.

– Det viktiga är attityden till stress. Om man förhåller sig positivt till den blir stressen en bra sak, som gör att man både presterar och mår bättre, säger han.

Slutligen delar Treier med sig av några enkla knep för att prestera på topp under själva studentskrivningarna.

Det ena handlar om maten.

– Ta inte med en picknickkorg. Om ni äter er proppmätta åker allt blod ner i magen, fastän det är i hjärnan ni vill ha det. Det finns tre livsmedel som ger extra bra fokus: röd paprika, ananas och gröna vindruvor.

Det andra tipset handlar, i all sin enkelhet, om att hålla tungan rätt i mun. Det klassiska talesättet rymmer nämligen en sanning som Treier själv kunde ha haft nytta av under sina egna, katastrofala studentskrivningar.

– Placera tungan i övre gommen, alldeles bakom tänderna, och tryck till i tre sekunder, säger Treier.

– Det är ett effektivt sätt att reboota hjärnan. Det kan även användas för att vakna till under ett monotont lopp på en Formel 1-bana – eller varför inte för att hålla sig alert eller ta sig ur en tillfällig blackout under studentskrivningarna.

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin