Inte ens studentskrivningarna lyckades sänka det här gängets entusiasm.
Det doftar målfärg i klassrum A7 – gymnasiestuderandenas vardagsrum där de studerar, umgås och planerar sin framtid.
Trivselminister Sonja Laitamäki står med målfärgsrullen i högsta hugg. Hon håller på att måla om några tråkiga, ljust träfärgade skåpdörrar. Martin Jungar, som är marknadsföringsansvarig, hjälper till genom att breda ut dagstidningar.
– Vi målar dörrarna vita för att skåpen ska matcha resten av möblerna i rummet, säger Laitamäki.
Omdaningen av A7 är bara en del av allt som studerandekårsstyrelsen ska hinna med i år.
– Nu börjar slutspurten. Vi ska ännu göra en mängd saker innan styrelsen byts ut i början av året, bland annat ordna en supé, fortsätter Laitamäki.
Studerandekårsstyrelsen tillträdde den 1 februari 2019 och deras värv avslutas den sista januari nästa år.
Rektor gör tummen upp
Under det gångna året har de bland annat arrangerat temadagar, stått värdar för en debatt mellan riksdagskandidater och hållit i trådarna för inte mindre än två skuggval. Dessutom har de aktivt lyft fram frågor som rör välmående hos studerande.
Det här trots att största delen av styrelsemedlemmarna är abiturienter – och har varit sysselsatta med en liten grej som kallas studentskrivningarna.
Rektor Esbjörn Hägerstedt är imponerad.
– Vi har haft en initiativrik studerandekårsstyrelse i år.
Hägerstedt ser många fördelar med att vara styrelseaktiv.
– Du lär dig påverka, jobba långsiktigt för ett gemensamt väl, skapa nätverk och får många erfarenheter som du har nytta av senare i livet. Under min studietid satt jag själv med i Åbo Akademis studentkårs fullmäktige och senare i universitetets styrelse. Vem vet, kanske någon i det här gänget får blodad tand!
Studerandekårsstyrelsen består av ordförande Ines Latvala, vice ordförande Elsa Colérus, sekreterare Karin Westerlund, kassör Andreas Bobe, marknadsföringsansvarige Martin Jungar, trivselminister Sonja Laitamäki samt styrelsemedlemmarna Patrik Ingman, Cajsa Lönnberg, Jonathan Ramstedt och Saga Österberg.
TEXT & FOTO: Benjamin Lundin