Var finns Karis-Billnäs gymnasiums gamla studenter i dag? Vilken vägkost gav KBG dem? I en serie texter låter vi våra alumner berätta om vart livet har fört dem och hur de har haft nytta av vårt närgymnasium som en språngbräda ut i studierna och arbetslivet. Det här är Gustaf Westerholms berättelse.
Rubriken måste vara något av det tråkigaste ni läst på länge, men jag lovar att berättelsen ni kommer få läsa väger upp det hela.
Mitt namn är Gustaf Westerholm. 34-åring som är hemma från Karis och nu har sitt hem med tre pojkar och en fru i Österbotten.
Min dröm sedan grundskolan var att bli journalist, helst utrikeskorrespondent. Därför visste jag att efter högstadiet så behövde jag gå gymnasiet och sedan vidare till ett universitet eller högskola.
För en Bäljarsbo kändes KBG som det vettigaste valet. Där läste jag främst samhällslära men fokuserade även på språken. Tror jag var den enda som 2009 avlade det som kallades för muntliga studentprovet i svenska, finska, engelska och tyska.
För att fullfölja min dröm fixade jag efter gymnasiet undan värnplikten och sökte mig sedan till Vasa och medielinjen där. I praktiken betydde det att man läste statsvetenskap fram till kandidatexamen (3 år) och sedan gjorde ett intensivår med bara mediestudier. Efter detta läser man klart magistersstudierna och skriver sin magistersavhandling.
Låter simpelt. Allt är klappat och klart på 5 år, sedan är det bara att tuta och köra. Tja, man ska ju hinna skapa nätverk, träffa vänner, kanske en partner och vara aktiv i någon studentförening också. Jag passade på att grunda det som idag är en av Vasas största studentföreningar, Brobyggarna, så riktigt på fem år blev jag inte klar. Jag började studera hösten 2010 och utexaminerades sommaren 2017.
Det här med journalistik och korrespondent då? Jodå, 2012 började jag jobba som inhoppare på Yle Sporten och 2014 gick jag över till Vasabladet där jag jobbade som journalist fram till hösten 2017. I somras så refererade jag ridsportens alla moment från OS i Paris på svenska för Yle, jag får väl räknas som korrespondent nu eller hur?
Någon av er som läser detta kanske också drömmer om att bli journalist och korrespondent, det ska ni fortsätta med. Men hur många av er drömmer om att bli en statlig tjänsteman? Precis, det gjorde inte jag heller under gymnasiet, men då Korsholms kommun ville ha en kommunikatör 2017 så valde jag att pröva på något nytt. Därifrån bar det sedan av till Österbottens välfärdsområde 2021 där jag nu jobbar som webbtjänstkoordinator.
Nu måste vi gå tillbaka till den tråkiga rubriken. För den förklarar varför jag gör det jag gör idag.
Mångsidigheten som det samhällsvetenskapliga studieområdet erbjuder är väldigt uppskattat på arbetsmarknaden. Det var det för mig och det kommer det vara för er. Jag har utöver statsvetenskap och media studerat, offentlig förvaltning, ledarskap, politisk historia, budgetering, tyska med mera.
Som journalist kunde jag alltså skriva en artikel om politik ena dagen och en fotbollsmatchtext den andra. Som kommunikatör kunde jag både betjäna tyska turister och förklara åt invånarna hur kommunens ekonomi fungerade, bättre än alla våra ekonomer tillsammans. Numera koordinerar jag ett team på 20 webbuppdaterare på finska och utvecklar vårdens framtida digitala lösningar.
Mitt tips till er är att njuta av studietiden och inte ta så mycket stress över om den här kursen eller den där kursen är viktig för era framtida karriärer. Eftersom ni antagligen kommer ha 2-3 olika karriärer inom det statsvetenskapliga området så kan vad som helst vara nyttigt. Ifall ni är osäkra, läs en språkkurs, det är en investering som bara växer i värde!
Slutligen, sluta aldrig drömma. Ifall en dröm går i uppfyllelse så är det bara att börja drömma nästa. Just nu drömmer jag om att bli diplomat. Vi får se, lycka till med framtida studier, KBG:are!
Gustaf Westerholm
student från Karis-Billnäs gymnasium 2009
Läs fler berättelser här: KBG:s alumner berättar