Amanda Söderström har haft flera ansvarsposter inom vårdsektorn – ”KBG gav en god grund inför framtiden”

Var finns Karis-Billnäs gymnasiums gamla studenter i dag? Vilken vägkost gav KBG dem? I en serie texter låter vi våra alumner berätta om vart livet har fört dem och hur de har haft nytta av vårt närgymnasium som en språngbräda ut i studierna och arbetslivet. Det här är Amanda Söderströms berättelse.

Gymnasiet var ett självklart val för mig och att det skulle bli just Karis-Billnäs Gymnasium var lika självklart. Det var lagom litet, hade ett gott rykte och så var det ju förstås nära hemmet. Det fanns många olika ämnen att välja mellan, men de som intresserade mig mest var hälsokunskap och biologi, och så tyckte jag matematiken var riktigt rolig också! Under de tre åren i gymnasiet hann jag fundera fram och tillbaka mellan olika utbildningar inom vårdbranschen, som alltid har varit den bransch som intresserat mig. Hösten 2015 började jag mina hälsovårdarstudier i Novia i Åbo, efter att ha haft ett mellanår efter studenten. 

Hälsovårdarstudierna var intressanta, om än också krävande. Under studietiden hade vi många praktikperioder då vi var på olika vårdenheter och även om det ibland kunde kännas lite tungt så var det också väldigt givande både kunskaps- och erfarenhetsmässigt. Under mina fyra studieår i Åbo var jag ofta tacksam över att KBG och dess lärare givit mig en så god grund att stå på. Både att jag hade grundkunskap om många olika områden, och att KBG hade förberett mig för vidare studier och allt vad det innebar. Under studietiden levde jag också ett aktivt studieliv, var med i olika studentföreningar och träffade många nya vänner och kontakter! Dessutom träffade jag en massa fina människor via mitt jobb på serviceboendet Hemmet som jag hoppade in på vid sidan av studierna och på somrarna. 

Då jag fått mina hälsovårdarpapper i handen våren 2019, så var nästa steg att fundera ut vad jag skulle göra till näst. För mig blev det först en sommar på PAPA- och preventivmottagningen på Åland, efter det jobbade jag en kort tid som teamledare och sjukskötare på ett serviceboende för äldre och till slut hittade jag min plats som sjukskötare på hemvården i Raseborg. Det var ett jobb som var utmanande, bestod av både teamwork och självständigt arbete och jag trivdes väldigt bra med både jobb och kollegor. 

Mot nya arbetsuppgifter 

Ändå var det något, någon slags ”urge to scratch an itch” som fick mig att söka ett vikariat som boendeenhetschef på ett serviceboende för äldre. En positiv sak med att jobba inom en bransch som har (i alla all under mina arbetsår hittills) stor efterfrågan på personal, är att det är relativt lätt att byta jobb och testa något nytt, för man kan ganska långt räkna med att man nog hittar ett jobb även efter kortare vikariat. Jag fick vikariatet och det slutade med att jag jobbade i två år som boendeenhetschef, inte bara för en enhet utan för två. Det lärde mig mycket om ledarskap och förmansuppgifter. Att vara boendeenhetschef i en tid var världen befann sig mitt i Covid 19-pandemin, och att sedan få vara med om den stora organisationsförändringen då vården flyttades från kommunerna till välfärdsområdena – det var minst sagt spännande och lärorikt! 

Denna vår började jag ett nytt jobb, men fortsatte på samma spår. Nu jobbar jag som serviceansvarig på Hagahemmet i Ekenäs där jag trivs väldigt bra med mina arbetsuppgifter. Arbetet är administrativt och mitt fokus är på att se efter och förbättra den service som vi ger, det innebär bland annat handledning av personal, kontakt med anhöriga, skrivandet av räddningsplaner, läkemedelsplaner och egenkontrollplaner, ordnandet av inhoppare och en helhetsbild över servicen, allt i samarbete med chefen för boendeenheten. 

Från yrkeshögskola till universitet 

Intresset för ledarskap fanns redan i början av hälsovårdarstudierna, och en tanke om att studera vidare på Åbo Akademi fanns, men ingen tidsplan. Tre år efter att jag tagit examen från Novia, år 2022, började jag studera till magister i hälsovetenskaper på sidan av mitt heltidsarbete. I skrivande stund har jag två år av magisterstudier bakom mig, och är nu mitt i skrivandet av min magistersavhandling. Och åter igen är jag glad för allt som tiden på KBG gav mig, för jag tror inte att jag skulle läsa till magister utan att ha gått gymnasiet som gav en bra grund för skrivande, källkritik och studieteknik.

Att blicka tillbaka 

I år hade vi 10 års klassträff, för det är faktiskt redan 10 år sedan vi tog studenten år 2014, även om det inte alls känns så länge sedan. Det var roligt att se att så många ville delta, och väldigt intressant att se hur olika vägar vi gått i livet, både på det personliga och professionella planet. Gemensamt för oss alla var det att KBG gav oss alla en god grund inför framtiden! 

När jag ser tillbaka på gymnasietiden så känner jag tacksamhet och värme, för det var en rolig och givande tid i livet. Många av de vänner jag än i dag umgås med är sådana jag träffade i gymnasiet. 

Så för dig som funderar på om KBG är rätt plats för dig – ja, jag tror alla har möjlighet att hitta sin egen plats i KBG, och i gengäld hjälper KBG en att hitta sin egen väg! 

Amanda Söderström 
student från Karis-Billnäs gymnasium 2014

Läs fler berättelser här: KBG:s alumner berättar