Var finns Karis-Billnäs gymnasiums gamla studenter i dag? Vilken vägkost gav KBG dem? I en serie texter låter vi våra alumner berätta om vart livet har fört dem och hur de har haft nytta av vårt närgymnasium som en språngbräda ut i studierna och arbetslivet. Det här är Anette Odenwalls berättelse.
När jag började gymnasiet var jag helt inställd på att bli lågstadielärare, men den tanken ändrade under gymnasieåren. KBG hade ett brett kursutbud och jag valde så många ämnen som möjligt, bl.a. psykologi med tanke på att jag skulle bli lärare. Jag hade också alltid varit intresserad av historia och intresset blev ännu större under gymnasiet tack vare vår inspirerande historielärare Jan-Erik Till som då började undervisa i KBG. Lärardrömmen levde kvar, men i lite annan form tack vare historian. Ett tag funderade jag även på att börja studera språk som också låg mitt hjärta nära, men under abiåret började jag tänka om. Jag ville inte låsa mig alltför mycket i mitt framtida yrkesval och bestämde mig för att bli ekonom i stället, eftersom man kan jobba med ganska många olika saker som ekonom och i det jobbet har man också nytta av mångsidiga språkkunskaper. Före det ville jag dock utomlands eftersom det alltid hade varit min dröm så jag tillbringade ett år som au pair i Strasbourg för att bättra på min franska.
Hösten 1994 påbörjade jag mina studier i Handelshögskolan vid Åbo Akademi och trivdes jättebra från första stund med både studierna och studielivet. Som ekonomistuderande bekantar du dig under det första året med alla olika studieinriktningar via grundkurserna, därtill läste man i alla fall då också mycket språk i vilket jag hade stor nytta av att jag läst både tyska och franska i gymnasiet. Jag velade länge mellan HR (Human Resources) och internationell marknadsföring som huvudämne. Valet föll på det senare eftersom jag kände att det var mer kreativt och att i det behövdes goda språkkunskaper. Läste HR och redovisning som biämnen för att få en ganska bred bas att stå på.
Det viktigaste man lär sig under studierna är att tänka kritiskt. Det är mycket lite av själva kurslitteraturen som behövs i efterhand rent konkret. Det jag hade mest nytta av när jag började jobba var grundkursen i marknadsföring, i den gick vi igenom allt det du behöver kunna som marknadsförare i arbetslivet. Resten av kurserna erbjöd fördjupning i ämnet och övning i av att tänka kritiskt och komma fram med alternativa lösningar. Det här är färdigheter du behöver i arbetslivet vad du än jobbar med.
Under studietiden ville jag utomlands på nytt och tillbringade ett år som ERASMUS-utbytesstuderande i Nantes i västra Frankrike. Att studera på franska var inte det lättaste i början, men efter ett par månader började jag faktiskt hänga med på föreläsningarna. Åbo Akademi hade ett brett nätverk av högskolor och universitet dit man kunde söka för en eller två terminer och det är något jag verkligen kan rekommendera. Jag har utbytesåret att tacka för min första arbetsplats som var L’Oréal i Finland. Ofta är det slumpen som avgör var du hamnar i arbetslivet. Jag hade inte en klar plan när jag närmade mig slutet på mina studier och jag var ännu inte klar när jag började på L’Oréal utan skrev gradun vid sidan om jobbet (något jag inte kan rekommendera …).
L’Oréal var en bra, men ganska tuff skola för en nyutexaminerad. Man blev kastad ut på djupt vatten från första stund, men å andra sidan lärde man sig väldigt mycket. Jag ville dock vidare efter ett par år för jag kände att jag vill vara med från början när man bygger upp nya produktkoncept i stället för att adaptera färdiga sådana till den finska marknaden och sökte mig därför till Iittala. På Iittala, som sedermera köptes upp av Fiskars, trivdes jag länge mycket på grund av möjligheten att jobba i olika roller, ibland som marknadsföringschef och ibland som produktchef. Efter det blev det jobb som marknadsföringschef på Marimekko. I dag jobbar jag på Pentik som ansvarig för sortiment och inköp. Jag har trivts i designbranschen en lång tid mycket på grund av att det är en väldigt kreativ bransch där det händer mycket hela tiden. Som ekonom har jag kunnat jobba i olika roller och de mångsidiga studierna i ekonomi har gett en god grund att stå på genom hela yrkeskarriären.
Jag har också KBG att tacka för att ha givit goda förutsättningar till fortsatta studier. Under gymnasietiden kunde jag inte ana att jag skulle komma att jobba inom designbranschen, men det ena gav det andra och, vem vet, kanske jag ännu någon dag jobbar som lärare i någon form.
Anette Odenwall
student från Karis-Billnäs gymnasium 1993
Läs fler berättelser här: KBG:s alumner berättar