Våra studenter fick sina vita mössor – se bilderna från dimissionen här

Du kan ladda ner bilder från studentdimissionen här: Studentdimission 2023-2024

Karis-Billnäs gymnasium avslutade sitt 48:e verksamhetsår med att utexaminera 29 studenter.

De tre – för vissa fyra – åren i Karis-Billnäs gymnasium har varit omvälvande på många sätt. När årets studentkull inledde sina gymnasiestudier hösten 2021 befann sig världen mitt i en pandemi. Efter bara ett halvår bröt ett krig ut i Europa.

Det oroliga världsläget var något som studenten Cassandra Nynäs tog upp i sitt tal under dimissionen.

– Under vår gymnasietid har två relativt nära krig brutit ut. År 2022 anföll Ryssland Ukraina – och år 2023 utbröt stridigheter i Gaza mellan Israel och Hamas. Det här är krig som pågår just nu, betonade hon och fortsatte:

– Det är ofattbart att tänka att medan jag står här och pratar, medan vi gläds åt våra vita mössor och våra nära och kära som är här i dag, så kämpar folk för sitt liv och sitt land cirka 2 000 kilometer härifrån.

Cassandra Nynäs uppmärksammade världsläget i sitt studenttal.

”Ett stort tack till ChatGPT”

En annan stor förändring under de här åren har varit AI:ns storskaliga intåg. Nynäs valde skämtsamt att tacka ChatGPT i sitt tal. För både studerande och lärare har de här verktygen inneburit ett nytt element att förhålla sig till.

– En röd tråd detta läsår har varit att förkovra oss i det digitala runt omkring oss samtidigt som vi värnar om det traditionella som får oss att må bra, sade rektor Esbjörn Hägerstedt i sin årsöversikt.

– De studerande fick ta del av hur man på ett ansvarsfullt sätt kan dra nytta av de verktyg som i dag finns i allas våra händer en stor del av vårt vakna dygn. För att balansera ordnade vi också temadag kring digitalt välmående för att uppmuntra till reflektion och sunda val kring mobilanvändning. Något också vi vuxna mår bra av att reflektera över, konstaterade Hägerstedt.

Rektor Esbjörn Hägerstedt ledde in studenterna i festsalen.

Under året har skolans studerande gjort många studiebesök i både närmiljön och lite längre bort. Inom projektkursen Hållbart har vi besökt korna på Rilax. Vi har undersökt börspriset på el genom att åka till Olkiluotos kärnkraftverk och lärt oss finska i St. Michel. Geograferna har besökt Österbottens vidder tillsammans med Ekenäs gymnasium, med vilka vi också gjort gemensam sak och åkt till Cerns partikelaccelerator i Schweiz.

Vita kostymer och rutten fisk

Studentdimissionen bjöd som brukligt är även på högklassiga musiknummer och allsång.

Gymnasiebandet bjöd bl.a. på Anssi Kelas bitterljuva klassiker 1972.

Föräldrarnas tal till studenterna hölls av konstnären Petri Horttana. Han valde att fokusera på minnen från sin egen gymnasietid och sin studentdimission, då han var klädd i en likadan vit kostym med axelvaddar som den Don Johnson bar i tv-serien Miami Vice.

– Min mamma minns dagen på grund av samma kostym. Hon hittade den dagen därpå när den låg hopknycklad som ett russin i en väska. Vi hade bytt till casual på Horsbäcks parkeringsplats på väg till efterfesten på klubblokalen Jogging Team.

För 30 år sedan tog föräldern Petri Horttana själv studenten vid Karis-Billnäs gymnasium.

Pertri Horttana tog studenten 1994.

– Vi hade 30 års studentträff med mina medstudenter på Knipan för någon vecka sedan. Det var rogivande att konstatera att fastän vi såg äldre ut, så hade personligheterna inte förändrats. Många hade dock glömt både detaljer och stora drag från vår tid i gymnasiet. Vi hade ingen gamlas dans, er var den första jag fick uppleva. Vår penkkis urvattnades rejält då skolan hade totaldemolerats åren tidigare med bilvrak och rutten fisk bakom batterierna.

Efter talen och festligheterna tågade årets studenter traditionsenligt genom Karis centrum – en marsch som blev aningen svettigare än vanligt då kvicksilvret låg på 31 plusgrader.

Karisborna letade sig ut i det varma vädret för att se på paraden,

Nästa läsår inleds tisdagen den 13 augusti. Karis-Billnäs gymnasium önskar alla ett riktigt skönt sommarlov!

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin