Hemtrevliga Karis-Billnäs gymnasium öppnade många dörrar – Emilia är både talterapeut och musikalartist

Var finns Karis-Billnäs gymnasiums gamla studenter i dag? Vilken vägkost gav KBG dem?

I en serie texter låter vi våra alumner berätta om vart livet har fört dem och hur de har haft nytta av vårt närgymnasium som en språngbräda ut i studierna och arbetslivet. Det här är Emilia Ekströms berättelse.

Jag måste börja med att skriva att det känns som en evighet sedan jag gick på Karis-Billnäs gymnasium. I åratal räknat blir det över 10 år sedan jag gick ut gymnasiet, vilket kanske är en evighet sedan? Det hinner åtminstone hända en hel del på den tiden.

Jag kom in på logopediutbildningen vid Åbo Akademi direkt efter gymnasiet. En fråga jag ständigt fått sedan dess är: ”Är det inte svårt att komma in där ?”, till vilket mitt ständiga svar har fått vara: ”Jag vet inte, jag sökte en gång och kom in!”. Det bör tilläggas att jag inte överhuvudtaget var övertygad om min egen kompetens på inträdesprovet. Jag tänkte att det säkert inte kommer att gå vägen, eftersom många redan innan jag sökte hade berättat för mig att det minsann var svårt att komma in.

Om jag ska uppmuntra dig som funderar på val av väg efter gymnasiet till något, så är det att strunta i alla som vill ta ner dig på jorden. Om det skulle finnas en utsatt tid i livet för att prova på saker och att flyga så är det mellan 15 och 30 år. Har du en dröm som DU vill prova på – BARA GÖR DET!

Jag vågade inte pröva mina vingar direkt efter gymnasiet. Jag visste att jag egentligen ville bli musikalartist, men jag sökte inte till en enda musikalutbildning efter gymnasiet, eftersom det runt mig fanns så många ”bättre vetande”, vilka talade om för mig att det var en dum idé att bli musikalartist. Till mig sades att branschen var omöjlig, att jag inte var tillräckligt bra och att jag skulle utbilda mig till att bli arbetslös.

Nu hoppas jag att andra har en mindre pessimistisk omgivning än den jag råkade ha, men om inte … Kom ihåg att du ska leva med dina val och ingen annan. Hur mycket du än försöker behaga alla andra, så kommer det inte göra att en dröm och ett riktigt driv försvinner någonstans. Så var det åtminstone för mig. Jag kunde inte trycka drömmen ifrån mig (trots att jag verkligen försökte). Jag var tvungen att bli musikalartist!

Tur så finns det ofta mer tid för saker än vad man kanske tror då man ska ta stora beslut kring vägen efter gymnasiet. Man hinner utbilda sig till flera saker och man hinner ändra sig. Man lyckas också med betydligt mer om man vågar försöka än om man låter bli att ens prova.

För tillfället är jag både utbildad talterapeut och musikalartist. Jag tog mitt förnuft till fånga 2018 då jag först gick en nystartad, tvåspråkig, förberedande musikalutbildning på Lärkkulla vid namn ”Lärkkulla Musical”. Därefter sökte jag och kom in på den treåriga yrkesutbildningen ”Musikalakademien” i Umeå i norra Sverige. De senaste två åren har jag sedan jobbat både som musikalartist och talterapeut!

Att utbilda mig till musikalartist är något av det viktigaste jag har gjort för mig själv, så jag förstår och skriver under att gymnasieval och vidare studier är stora och viktiga beslut i livet. Man har dock mer tid på sig att fullfölja drömmar och att prova på olika saker, än vad man kanske tror innan man har fyllt 20.

Karis-Billnäs gymnasium är ett tryggt och litet gymnasium. Det är låg tröskel till precis allt och lärarna råkar förutom att vara mycket kompetenta också vara fina människor, vilket gör stämningen hemtrevlig. Världen väntar på dig! Du hinner bra gå på Karis-Billnäs gymnasium, prova på olika ämnen, ha ett liv utanför studierna och landa i vad du själv vill.

En sak vet jag åtminstone med säkerhet: Att jag har gått på Karis-Billnäs gymnasium har aldrig stoppat mig från någonting i livet.

Emilia Ekström
student från Karis-Billnäs gymnasium 2013

Läs fler berättelser här: KBG:s alumner berättar