Karis-Billnäs gymnasium sprang ihop 1 480 euro för Kenya

Regn avlöstes av brännande sol, men minerna var glada när studerande och personal från Karis-Billnäs gymnasium deltog i välgörenhetsevenemanget UNICEF-rundan den 1 september.

UNICEF-rundan är skolornas eget motionsevenemang, där deltagarna samlar in medel för att främja utbildning och barnens rättigheter i länder som utvecklas. De studerande hade själva värvat sponsorer i form av både privatpersoner och lokala företag som betalade en viss summa per varv.

Under en timmes tid gick och sprang KBG:arna runt den regnvåta 400-metersbanan på Karis idrottsplan. När stoppuret stannade hade de tillsammans samlat in 1 480 euro. Pengarna går till att stöda barns skolgång i Kenya, där en tredjedel av människorna lever i fattigdom och över två miljoner barn inte går i skola.

Välgörenhet och välmående

Det var första gången Karis-Billnäs gymnasium deltog i UNICEF-rundan.

– Tidigare år har vi haft dagsverke, men det har lite spelat ut sin roll. Vi ville ändå göra något för världen, och på det här sättet slog vi två flugor i en smäll: det var både välgörenhet och välmående, säger rektor Esbjörn Hägerstedt.

Han hörde till dem som snörade på sig löparskorna. Han höll en bra takt tills knäet sa ifrån efter en halvtimme och han tvingades gå den sista biten.

– Jag tyckte det var fint att vissa gick och vissa sprang, men alla var med. Samhörighetsaspekten var ytterligare en positiv grej med UNICEF-rundan, säger han.

Flest varv sprang studeranden Erkki Ylitalo-Phillips, som hann korsa mållinjen inte mindre än 30 gånger. Totalt tillryggalade han 12 kilometer.

– Det känns bra. Jag tycker om att motionera och det är trevligt att springa för en bra sak, säger Ylitalo-Phillips.

Se fler bilder här: UNICEF-rundan 2023

Ett varmt tack till våra sponsorer!