KBG gav Ida tid för personlig tillväxt – nischade sig inom hälsobranschen

Ida Gustafsson utbildade sig till fysioterapeut vid Turun Ammattikorkeakoulu, och har sedan dess avlagt flera utbildningar inom hälsobranschen och sociala medier.

Var finns Karis-Billnäs gymnasiums gamla studenter i dag? Vilken vägkost gav KBG dem? I en serie texter låter vi våra alumner berätta om vart livet har fört dem och hur de har haft nytta av vårt närgymnasium som en språngbräda ut i studierna och arbetslivet. Det här är Ida Gustafssons berättelse.

Ida heter jag och är en 27-årig karisbo som nu i skrivande stund bor i Åbo. Jag skrev studenten år 2013 efter tre roliga och givande år i KBG. Att efter högstadiet söka vidare till gymnasiet var sist och slutligen en självklarhet för mig och något jag nu i efterhand är superglad att jag gjorde. Gymnasietiden var för mig en tid för personlig tillväxt, allmänbildande och gav mig några extra år betänketid för vad jag ville jobba med när jag blir “stor”.

Valde studier på finska i Åbo

Mitt hjärta har alltid klappat för idrott och välmående, och jag förstod ganska snabbt att det är inom den branschen jag vill jobba i framtiden. Just före abiåret började det klarna för mig att jag vill studera till fysioterapeut. Den enda svenskspråkiga fysioterapiutbildningen ordnas i Helsingfors på Arcada, och steget att flytta till storstan från lilla Karis lockade inte 18-åriga mig. Istället sökte jag till Åbo för att studera fysioterapi på finska på Turun Ammattikorkeakoulu – och kom in på första försöket!

Hösten 2013 gick flyttlasset till Åbo och studierna satte igång med full fjong. Första året bestod främst av teoristudier, medan de följande åren av den 3,5 år långa utbildningen innefattade flera praktikperioder med olika teman. Under det tredje studieåret började jag dock tänka i lite andra banor, och studerade vid sidan om av mina huvudstudier till PT (Personlig Tränare). Då jag 2017 kunde titulera mig som färdigexaminerad fysioterapeut hade jag redan jobbat som PT i över ett år – och på den vägen är jag fortsättningsvis.

Eget företag ger frihet

Varför då välja att jobba som PT när man har en högskoleutbildning tänker någon? För mig kändes det helt enkelt bara rätt, och att jobba som egenföretagare var något jag gillade från första stunden. Jovisst, det blir mycket kvällsjobb, långa dagar och helgjobb – men friheten att få bestämma om sina egna arbetstider och välja sina egna uppdrag passade mig helt enkelt. Jag har dock haft massor av nytta av min bakgrund inom fysioterapi – jag har via den fått möjligheten att ta mig an mer krävande uppdrag och stått ut i mängden i en bransch med hård konkurrens.

Nischad inom hälsobranschen och sociala medier

År 2018 fattade jag intresse för sociala medier, och har vid sidan om av mina andra jobb jobbat som influencer på ”some” i snart 5 år. Corona-åren hade gjort jobbet inom hälsobranschen mer osäkert, och jag ville ha något annat att ta mig an ifall det andra jobbet togs ifrån mig (som tur är var det inte fallet – tvärtom!). Då jobbet för en stund minskade på grund av pandemin, utnyttjade jag läget och studerade till kostrådgivare år 2020. Den allra senaste utmaningen jag tog mig an var 2021 då jag utbildade mig till Social Media Manager och var med och grundade det första finlandssvenska företaget specialiserat inom Influencer Marketing – en ny och superspännande värld för mig!

Tycker om mitt organiserade kaos

Under hösten 2022 blev jag tvungen att göra lite justeringar i min arbetsvardag, och i dagsläget jobbar jag även några timmar i veckan som försäljare på Stadium, vid sidan om av jobbet inom SoMe samt PT-jobbet. Mina dagar är mångsidiga och jag får förutom i Åbo även jobba i min kära hemstad Karis. Ibland är det jobbigt att pussla ihop alla tidtabeller, men jag älskar att få jobba så mångsidigt på mina egna villkor som jag gör. Ett organiserat kaos – det är vad jag skulle kalla min vardag, och jag stortrivs!

Text: Ida Gustafsson – KBG-alumn 2013

Läs fler berättelser här: KBG:s alumner berättar