”Abi abi abi – vår brandkår!”

Foto: Oscar Grönroos

Äntligen fick abiturientera fira en riktig bänkskuddardag, eller penkis, som före coronapandemin.

Sagan om ABK – Abirnas brandkår är penkistemat i Karis-Billnäs gymnasium 2023. Idén till temat kom från de falska brandalarm som abiturienterna under sin skoltid i byggnaden, som inrymmer både högstadiet och gymnasiet, fått genomlida:

”Nytt läsår betyder nya elever i högstadiet. Det hör till att dessa elever varje gång ska testa gränserna och pröva vad som händer då man trycker på den förbjudna knappen. Då alarmet ringer är det bara att ta sig ut. … Varje år har vi stått på samma äng oberoende om det regnat, slaskat eller snöat.” skriver abirna i sin abitidning.

Foto: Oscar Grönroos

Abirna har därför bestämt sig att grunda en egen brandkår – alltid på plats, alltid redo att brandsäkra byggnaden så att alla får gå in i värmen igen. Trettiosex kårister gjorde idag sitt sista skift på stationen före de inleder bänknötandet inför skrivningarna.

Foto: Oscar Grönroos

Gymnasiet och högstadiet bjöds på kårens penkisprogram, och sedan åkte brandsoldaterna ut på uppdrag runt Karis centrum och kastade karameller, precis som tidigare.

Nu önskar vi dem ett skönt och produktivt läslov, och lycka till i vårens skrivningar!

Text: Johanna Metsämäki

Här kan ni njuta av foton från dagen, tagna av Oscar Grönroos: