Dreamster Christoffer Strandberg gav de studerandes drömmar ett lyft

Christoffer Strandberg inspirarde KBG-studerande Antonia Berlin (t.v) och Emma Tuomolin att tro på sina drömmar. Foto: Johanna Metsämäki

– Det var bra att få mera tro på att våga vara sig själv och följa sina drömmar, men tryggt att också höra honom säga att det inte är nån fara att det inte blir just som man tänkt sig, det blir bra ändå, säger studerande Antonia Berlin och Emma Tuomolin.

De har nyss fått posera med Christoffer Strandberg, då Karis-Billnäs gymnasium 8.2 fick efterlängtat besök av skådespelaren och mediepersonligheten. Strandberg fungerar som inspirationstalare, eller dreamster, för Barn- och ungdomsstiftelsens projekt Dreams. Med sin uppväxtberättelse uppmuntrar han ungdomar till att drömma och reflektera över sina styrkor och sin riktning i livet.

Befriande att våga

En förkärlek för att stå i rampljuset har funnits med i Christoffers liv sen barnsben. När han som 12-åring spelade björnen Baloo i en uppsättning av Djungelboken vaknade drömmen om att bli professionell skådespelare till liv på allvar. Han berättar om hur han i högstadiet tog mod till sig och uppträdde med en drag-show för resten av skolan, och slogs av den starka insikten om hur viktigt och befriande det är att våga vara sig själv, hur det än tar sig uttryck:

– Då kan man se tillbaka och konstatera att jag vågade, jag gav mig själv det.

Att tro på sig själv, och hitta till det stadie där man accepterar sig själv och är trygg i det, lägger grunden för egentligen allt, konstaterar Strandberg:

– Om man inte accepterar sig själv så kommer man att ta livets motgångar personligt och det sänker en.

Foto: Carina Nylund

Tvivel på vägen, men vänner fanns där

Vägen till att bli skådis har ändå kantats av tvivel, speciellt då vuxenlivets krav växte sig stora i gymnasiet.

– Jag hade mycket tankar om vad som är klokt och vettigt att göra, om skådis är ett tillräckligt respektabelt och viktigt jobb, om man får tillräckligt bra lön och så vidare.

I ett skede beslöt han att sätta drömmen åt sidan och istället satsa på att söka till en psykologutbildning, men då sade hans goda vänner, som följt honom under åren, ifrån:

– De konstaterade att jag är en idiot om jag inte åtminstone söker till teaterhögskolan.

Dagens unga är medmänskliga och kloka

Strandberg sökte till högskolan och kom in. Det har han aldrig ångrat. Skådespelandet och mångsidigheten, och att få göra det som känns rätt, har fört med sig en något av en kometkarriär med olika spännande jobb och möjligheter. Nästa stora dröm håller som bäst på att gå i uppfyllelse; förverkligandet av det egna talk- och sketchprogrammet Christoffer Strandberg Show.

Samtidigt vill han betona att det är fullständigt okej att man som ung inte alltid har en klar livsdröm eller plan för hur allt ska bli – livet för ändå, och unga idag är kloka:

– Jag tycker att unga människor aldrig har varit så medvetna och medmänskliga och fiffiga som de är idag. Ni har all orsak att tro på er själva, tro på era medmänniskor, på världen. Det lönar sig alltid. Fortsätt möta varandra ansikte mot ansikte, var goda kompisar till varandra, fråga varandra hur ni mår, bry er om.

Text: Johanna Metsämäki

Tags: , , , , ,