”Man kan bli vad som helst fast man kommer från en liten paikka”

Janne Grönroos berättade om sin väg till programledare och mediepersonlighet under KBG:s yrkestemadag.

Att höra yrkesaktiva högskoleutbildade berätta om sina kariärer hjälper gymnasiestuderande att tydligare se val och vägar efter gymnasiet. Yrkestemadagen (25.1), som ordnades för alla studerande i Karis-Billnäs gymnasium, initierades ur den här tanken.

Andra årets studerande Malva Sjöblom och Alexandra Berglund var nöjda efter dagens föreläsningar:

– Det har varit ögonöppnande att det finns många vägar att gå, och att man kan bli allt möjligt fast man studerat ett specifikt ämne, säger Sjöblom.

Under yrkestemadagen fick de studerande bland annat bekanta sig med ämnen som ekonomi, juridik, psykologi, allmän pedagogik, teknik och biologi. På programmet fanns också karriärer inom media och journalistik, forskning och universitetsväsendet, och inom kultur och konst. Många av de 13 föreläsarna är dessutom KBG-alumner.

Både Sjöblom och Berglund vill gärna ha fler liknande dagar i fortsättningen.

– Det ger verklig insikt i vad olika utbildningar och yrken faktiskt handlar om. Nästa gång skulle jag gärna höra till exempel en läkare och en polis, säger Berglund.

Andra årets studerande Malva Sjöblom & Alexandra Berglund.

Vidareutveckling och mångsidighet

KBG-alumn Ida Gustafsson var genast med på noterna då hon blev tillfrågad att komma till sitt gamla gymnasium och berätta om sin karriär. Gustafsson blev student 2013 och har sedan dess utbildat sig till fysioterapeut, kostrådgivare, personlig tränare och social media manager.

– Jag vill gärna berätta om hälsobranschen och väcka intresse för den. Jag hade inte planerat min föreläsning så noga utan ville ge plats för frågor och det som de studerande själva vill veta mer om.

Något hon betonar är vikten att upprätthålla sina kunskaper och vidareutveckla sig, och det gäller både arbetstagare och företagare. Det är också viktigt att man sköter om sitt eget välmående, poängterar hon.

KBG-alumn Ida Gustafsson

Litet gymnasium en bra språngbräda

Abiturient Noah Lönnqvist var en av de studerande som anmält sig till Gustafssons föreläsning. Hälsobranschen intresserar honom och han har själv funderat på att studera just fysioterapi efter gymnasiet.

– Det var intressant att höra om alla olika saker hon gjort. Jag insåg att det är viktigt med mångsidighet i den här branschen så att man kan sköta om människors hälsa ur flera aspekter.

När Lönnqvist får frågan om vad han tyckt om att lyssna på KBG-alumner som berättar om sin väg efter gymnasiet svarar han:

– Det är nog kiva att höra att fast man kommer från en liten paikka som Karis så kan man göra vad som helst och bli vad som helst.

Abiturient Noah Lönnqvist.

 

Tags: , ,