Det började som en diskussion under en håltimme. Håltimmen tog slut, men inte samtalet. Lösningen blev att fortsätta i en podcast.
Tre studerande och en skäggig speciallärare. Det är teamet bakom Karis-Billnäs gymnasiums nystartade podcast Snillepodden.
I skolans musiksal, omgivna av trumset och akustiska gitarrer, sitter de böjda över en mikrofon. Fortsättarna Oliver Heikkinen och Noah Lönnqvist låter tankarna flöda tillsammans med läraren Jesse Martelius. Ljudteknikern Ludwig Grönroos, också han fortsättare, finjusterar ljudnivåerna.
De håller på att spela in sitt andra avsnitt någonsin och den här gången är temat fritid.
– I dag pratar vi om idrott, hobbyer, musik och underhållning, säger Noah Lönnqvist.
Han är själv är en inbiten handbollspelare, Karisbo som han är.
Oliver Heikkinen är i sin tur en bokmal av rang, som varvar Miki Liukkonens drygt 1000-sidiga mastodont Elämä: Esipuhe med filosofen Immanuel Kant.
”Vi började snarvla filosofi”
Det var under ett samtal om just filosofi som tanken på att starta en podcast föddes.
– Det var en håltimme i A9, studerandenas kafferum. Vi började snarvla filosofi och håltimmen räckte inte till. Då tänkte vi att vi sätter i gång en podcast, så att vi kan fortsätta samtalet, säger Jesse Martelius.
– Nu är det inte bara de som sitter i A9 som hör vad ni jomar om. Alla kan lyssna, säger Ludwig Grönroos.
– Man kan säga att Snillepodden är ett rastutrymme för alla, säger Oliver Heikkinen.
Ingen av dem har erfarenhet av att driva en podcast sedan tidigare, frånsett en modersmålsuppgift där de studerande skulle göra ett podcastavsnitt om en bok de hade läst. Men de har alla sina favoritpoddar.
Oliver Heikkinen lyssnar på språkpodden Nästsista ordet. Jesse Martelius gillar Kalle Zackari Wahlströms prepperpod I väntan på katastrofen. Noah Lönnqvist tycker om den amerikanska underhållningsprofilen Joe Rogans kontroversiella podd. Och Ludwig Grönroos har regelbundet Ted & Kajs podcast i hörlurarna.
Anrik tradition
Feedbacken efter Snillepoddens första avsnitt har varit god.
– Ljudnivåerna var lite ojämna, men vi jobbar på att förbättra det, säger Ludwig Grönroos.
Målet är att fortsätta podda på tre man hand i några avsnitt för att sedan bjuda in olika gäster när de har blivit varma i kläderna. Podden går att lyssna på via Spotify och tanken är att den ska komma ut varannan vecka.
– Vi skulle ändå ha de här diskussionerna, så vi kan lika gärna lägga en mikrofon framför oss, säger Oliver Heikkinen.
Fastän Snillepodden i sig är pinfärsk fortsätter den en anrik tradition av medieproduktion vid Karis-Billnäs gymnasium.
Redan på 1940-talet gav studerande vid gymnasiets föregångare, Karis-Billnäs samskola, ut en skoltidning vid namn Snilleblixten. På 00-talet återuppstod Snilleblixten i digital form, där texter varvas med videoproduktioner.
Med Snillepodden får plattformen ytterligare ett ben att stå på.
Lyssna på Snillepodden.
TEXT & FOTO: Benjamin Lundin