Familjära KBG gav Emilie möjligheten att drömma fritt

 Var finns Karis-Billnäs gymnasiums gamla studenter i dag? I en serie texter låter vi våra alumner berätta om vart livet har fört dem och hur de har haft nytta av vårt närgymnasium som en språngbräda ut i studierna och arbetslivet. Det här är Emilie Nordströms berättelse.

Som niondeklassare med medelmåttigt betyg var gymnasiet inte någon självklarhet. Tanken slog mig att jag kanske inte skulle komma in till gymnasiet och valde därför att även söka till en yrkesskola. Men sedan kom resultatet: mina betyg hade tagit mig till gymnasiet!

Min gymnasietid var härlig. Karis-Billnäs gymnasium är ett litet gymnasium och det har jag uppskattat mycket. Samhörigheten bland alla studerande var fantastisk och även samhörigheten mellan lärarna och eleverna var unik. Man kände sig både sedd och hörd och alla var som en gigantisk familj. Att gå gymnasiet i Karis var också skönt eftersom jag fick stanna kvar i samma stad, samma byggnad och var omringad av bekanta personer. Samtidigt var det också väldigt skönt att få bo kvar hemma, äta mammas mat och inte behöva fundera på ekonomin och annat vuxet på egen hand.

I gymnasiet fick jag testa på många olika ämnen för att hitta vad som var rätt för mig. Problemet var att jag lätt fattade tycke för nya saker och det gjorde det aningen svårt att slutligen bestämma mig för vad som verkligen var mig grej. Gymnasiet är ju tiden då man ska komma fram till vad man vill bli när man blir stor. Alltför ofta trodde jag att jag hade hittat min grej och det resulterade i en hel del besök hos studiehandledaren. Men till slut var jag säker. Jag skulle studera svenska språket vid Åbo Akademi. Valet att studera svenska blev plötsligt så självklart. Jag hade ju alltid tyckt om modersmål som ämne i skolan.

Att komma in till svenskan vid Åbo Akademi var inte så svårt. Kunskaperna jag fick i gymnasiet var precis det som behövdes för mina fortsatta studier. Då studierna började och jag fick mer information om vad man kan bli genom utbildningen kände jag att lärare eller journalist var yrken för mig.

I skrivande stund studerar jag mitt fjärde år och njuter fullt ut. Studielivet fängslade mig genast och har gett mig många härliga stunder och vänner för livet.

Emilie Nordström njuter av studielivet för fjärde året.

Under studierna har jag även fått testa på att jobba både som journalist och som lärare. Precis som jag tänkte så passade båda jobben mig som handen i handsken. Nu är jag väldigt säker på en sak: Jag vet vad jag vill bli när jag blir stor.

Det är galet att tänka tillbaka på dagen man skulle söka till andra stadiet. Jag var ett 15-årigt virrvarr som skulle bestämma min framtid. Men tänk hur bra det gick! Jag är evigt tacksam över möjligheterna som gymnasiet gav mig. Jag är också så tacksam för studiehandledare Carina som lyssnade på mina nyfunna framtidsplaner varje vecka och modersmålslärare Eva som visade att jobbet som modersmålslärare kan vara riktigt najs!

Emilie Nordström
student från KBG 2018

Läs fler berättelser här: KBG:s alumner berättar