Gymnasiematten från KBG kommer dagligen till nytta i Birks studier och IT-jobb

Var finns Karis-Billnäs gymnasiums gamla studenter i dag? I en serie texter låter vi våra alumner berätta om vart livet har fört dem och hur de har haft nytta av vårt närgymnasium som en språngbräda ut i studierna och arbetslivet. Det här är Birk Lerviks berättelse.

Hej! Jag heter Birk Lerviks och jag blev färdig student från Karis-Billnäs gymnasium våren 2020. Jag är väldigt glad att jag valde att gå gymnasievägen. Utöver den kunskap man lär sig i böckerna och på lektionerna hjälpte gymnasiet mig att bygga upp goda studievanor. Jag fick en god uppfattning om hurdana uppgifter, och hur stor mängd uppgifter det lönar sig för mig att göra före jag förstår ett koncept. Detta gör att jag nu kan optimera mina universitetsstudier och jobb.

Efter gymnasiet började jag arbeta på Whiteboard.fi, ett e-utbildningsföretag som min före detta IT-lärare grundat. Mina arbetsuppgifter inkluderar allt från programmering till kundsupport och grafisk design. I jobbet kommer gymnasiematematiken och de språkkunskaper jag skaffade mig i gymnasiet dagligen till god användning, speciellt engelskan. I dagens värld blir det alltmer viktigt att kunna engelska, och om du vill syssla med programmering eller internationella studier så tar goda språkkunskaper dig långt.

Jag studerar nuförtiden datateknik på Aalto-universitetet. Mitt ämne grundar sig förstås på programmering, men matematik är även mycket centralt. Dessutom har den fysik jag läste i gymnasiet kommit till god användning. Jag vet att detta kanske låter lite klyschigt, men om du en dag vill studera på ett universitet så rekommenderar jag att du läser så mycket matematik du bara orkar och vill, den kommer nog till användning. Jag vill även påpeka att gymnasiet var en perfekt tid att lära sig att studera och arbeta tillsammans med andra personer, vilket är mycket viktigt i fortsatta studier och jobb. Och så får man ju många goda vänner på köpet!

Även om gymnasiestudier kräver en hel del arbete och tid så blir det ändå mycket tid över till annat. Jag hann exempelvis vara med i ett flertal pjäser på Raseborgs Sommarteater. Jag var även aktiv i många andra hobbyer som till exempel programmering, musik/bandverksamhet och dans (på Hurja Piruetti, jag gjorde även gymnasiediplomet i dans där) under min gymnasietid.

Gymnasiet är ett perfekt tillfälle att pröva på många olika ämnen och ta reda på vad du gillar. Du lär dig massor, lite av allt, och mycket av det du verkligen är intresserad av. Utöver de ämnen som nu är centrala i mina studier och jobb, så hade jag även tid att fördjupa mig i många andra fascinerande ämnen som jag troligtvis inte hade kunnat läsa annars. Även om du redan vet vad du vill jobba med så rekommenderar jag att du går gymnasiet. Det öppnar många dörrar.

Birk Lerviks
student från KBG 2020

Läs fler berättelser här: KBG:s alumner berättar