KBG-alumnen Märta: ”Många blir avundsjuka då de hör om min gymnasietid”

Var finns Karis-Billnäs gymnasiums gamla studenter i dag? I en serie texter låter vi våra alumner berätta om vart livet har fört dem och hur de har haft nytta av vårt närgymnasium som en språngbräda ut i studierna och arbetslivet. Det här är Märta Nummenmaas berättelse.

Den 13 augusti 2013 klev jag för första gången in i KBG. Tre år senare tog jag studenten och efter det har jag fått titeln politices kandidat och senare politices magister. Just nu jobbar jag som journalist på Svenska Yle.

Jag har sedan barnsben varit intresserad av samhället och journalistikyrket, men under min gymnasietid växte intresset ännu större – det här tack vare det suveräna kursutbudet, men också på grund av alla fantastiska lärare. Jag valde gymnasiekurser som skulle gagna min framtid: mycket samhällslära, språk och många kurser i modersmål.

Samhällsläraren Jan-Erik ”Tilli” Till blev en stor inspiration och lärde mig oerhört mycket om världen vi lever i. Jag har till stor del honom att tacka för den breda kunskap om samhället som jag har i dag. Också min modersmålslärare Eva Westerlund-Jäntti hjälpte mig utveckla mitt skrivande – både det akademiska och det journalistiska. De här två lärarna ansvarade också för vår skoltidning Snilleblixten som jag skrev artiklar till under mina tre gymnasieår.

Jag gjorde mina första intervjuer och tog mina första personporträtt för Snilleblixten. Jag fick bland annat intervjua dåvarande försvarsminister Carl Haglund och medieprofilen Mark Levengood. Jag minns att jag var skrämmande nervös inför och under båda intervjuerna, men speciellt intervjun med Mark gjorde stort intryck på mig.

Ibland önskar jag att jag kunde resa tillbaka i tiden och uppleva åtminstone en dag till i KBG, något många av mina vänner också sagt. Gymnasietiden var helt fantastisk. Jag ångrar inte en sekund att jag valde det lilla gymnasiet i min hemstad framom ett större gymnasium. Jag kom ännu närmare mina vänner i gymnasiet och fick många nya vänner som jag har kvar än i dag. Alla i gymnasiet, både studerande och lärare, bildar en liten, mysig familj med en rolig jargong och trygg stämning. Många av dem jag lärt känna efteråt har sagt att de blir avundsjuka då de hör om min gymnasietid eftersom den är helt annorlunda än i exempelvis större städer.

Efter gymnasiet studerade jag journalistik och kommunikation på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Studierna var intensiva men roliga. Soc & kom påminner till stor del om KBG – det är en liten skola och speciellt sammanhållningen bland journalistikstuderande liknar den i gymnasiet.

Jag började jobba redan under studietiden och gjorde praktik och inhopp på tidningen Västra Nyland. Jag frilansade också som journalist och fotograf för flera andra företag innan jag hittade till Svenska Yle där jag nu trivs som fisken i vattnet. Jag jobbar med nyheter, både inrikes och utrikes, för webb och radio.

KBG och Soc & kom gav mig många lärdomar och förberedde mig för arbetslivet. Studierna har tillsammans med min arbetserfarenhet hjälpt mig utvecklas som person och gjort mig till en ännu bättre journalist.

Märta Nummenmaa
student från KBG 2016

Läs fler berättelser här: KBG:s alumner berättar