KBG:s kunniga lärare motiverade Sofia att bli politisk journalist

Var finns Karis-Billnäs gymnasiums gamla studenter i dag? I en serie texter låter vi våra alumner berätta om vart livet har fört dem och hur de har haft nytta av vårt närgymnasium som en språngbräda ut i studierna och arbetslivet. Det här är Sofia Westerholms berättelse.

Jag ville bort från Karis och bestämde mig för att söka in till ett gymnasium i Helsingfors eller Åbo. Mamma var inte lika ivrig och kom på ett sätt att få mig att stanna. Hon lyfte fram fördelen att jag alltid har nära hem under håltimmar ifall jag valde Karis-Billnäs gymnasium. Tack och lov var jag lättlurad.

Jag sökte in till KBG och fick sedan studera de kommande tre åren tillsammans med en härlig grupp medstuderande och trygga, kunniga lärare. Jag insåg också rätt fort att det faktiskt fanns många fördelar med ett gymnasium nära det egna hemmet.

Redan i högstadiet väcktes mitt intresse för samhällslära, och det bara ökade då jag kom till gymnasiet. Jag hade en kunnig lärare som motiverade mig. Dessutom fick vi åka på en studieresa till Frankfurt, en resa som fick mig att inse att politik också var otroligt intressant.

Jag har dessutom alltid älskat att skriva och kände att jag fick fulla möjligheter att utveckla mitt skrivande under gymnasietiden.

Så vad hände sedan? Jag kom in på journalistiklinjen vid Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors och fick fortsätta studera i en vardag jag stortrivdes med.

I dag utgör både skrivandet och politiken en väldigt stor del av min vardag. Jag jobbar som politisk journalist och spenderar en stor del av min arbetstid i Riksdagshuset eller Statsrådsborgen. Jag älskar det jag får kalla mitt jobb, den stad jag bor i och det faktum att jag var så lättlurad den gången för länge sedan.

Som politisk journalist tillbringar Sofia Westerholm en stor del av sin arbetstid i Riksdagshuset eller Statsrådsborgen.

Det blev alltså Helsingfors till slut, men innan det hann jag njuta av de tre extra åren i Karis. I efterhand kan jag också konstatera att orten har en hel del att ge, mycket mer än jag förstod då det var dags att söka vidare efter högstadiet. Allt annat kändes då så mycket större och mer spännande, men allt det spännande och stora där ute väntar på en.
En sak är jag ändå riktigt ledsen för att ni inte kommer att få uppleva där i Karis, Nordens Paris – håltimmarna på Serendipity.

Sofia Westerholm
student från KBG 2014

Läs fler berättelser här: KBG:s alumner berättar