Lokala konstnärer hjälper studerande att sätta färg på skolväggarna

Regnbågsfärger. Oliver von Bonsdorff har designat en muralmålning som kombinerar skolans logo med temafärger från prideflaggor. FOTO: Benjamin Lundin

Karis-Billnäs gymnasium har blivit en färggrannare skola. Under ledning av konstnärerna Emilia Nyberg och Petri Horttana har en grupp studerande skapat två muralmålningar.

Den första väggmålningen är designad av abiturienten Oliver von Bonsdorff. Trappan upp till gymnasiet pryds nu av skolans initialer ”KBG” som dryper av olika granna färger. 

Piggare skola. Det må vara dystert och grått ute, men när de studerande kommer till skolan möts de av färg. FOTO: Benjamin Lundin

– Jag har utgått från skolans logo. Färgerna är tagna från olika prideflaggor. Jag har försökt få fram dem på ett stiligt sätt så att det inte är ”right in your face”, säger von Bonsdorff.

Den andra muralmålningen är designad av nybörjaren Malva Sjöblom. Den är placerad ovanför fönstren i studerandekårsutrymmet och föreställer ett böljande landskap i lila och blått.

Lugnande. Ada Willför, Marie Roos, Olivia Pettersson och Malva Sjöblom poserar framför sin skapelse, en muralmålning vars harmoniska nyanser ska få de studerande att slappna av. FOTO: Benjamin Lundin

– Vi började med att bekanta oss med färglära. Blå är en lugnande, avslappnande färg. Tanken är att de studerande ska känna sig inspirerade när de passerar muralmålningen i trappan och sedan kunna slappna av i sitt samlingsutrymme, säger konstnären Emilia Nyberg.

Visionär. Malva Sjöblom är leddesigner till muralmålningen i studerandekårsutrymmet. FOTO: Emilia Nyberg

”Roligt att skolan satsar på de ungas välmående”

Nyberg gjorde sig ett namn som lokal muralmålningskonstnär då hon designade och förverkligade Kariskartan, ett av konstverken som pryder Karis nya tågstation. En stiliserad karta över trakten med ortsnamnen översatta till engelska på ett lekfullt sätt.

Hon tog själv studenten vid Karis-Billnäs gymnasium 2009.

– Det känns nostalgiskt att vara tillbaka. Men det är också roligt att se utvecklingen, att skolan satsar på de studerandes välmående genom att piffa upp vardagsmiljön.

Konstnärlig ledare. Emilia Nyberg tog själv studenten vid Karis-Billnäs gymnasium 2009. FOTO: Benjamin Lundin

De studerande som sätter färg på väggarna får, förutom en trevligare skola, även en kurs för sitt arbete. De här studerande har deltagit i projektet: Theo Ahtola, Cornelia Björklund, Hannah Degerlund, Ellen Grönholm, Olivia Pettersson, Marie Roos, Malva Sjöblom, Oliver von Bonsdorff och Ada Willför.

Visionär. Malva Sjöblom är leddesigner till muralmålningen i studerandekårsutrymmet. FOTO: Emilia Nyberg

TEXT: Benjamin Lundin