Karisstuderande riktade strålkastaren mot Nordens Paris i intensiv liveproduktion

Feelis-Karis! Det här glada gänget – en fjärdedel av skolans alla studerande – var euforiska efter livesändningen. FOTO: Shanti Grönholm

Under 10 svettiga minuter satte ett gäng ambitiösa studerande vid Karis-Billnäs gymnasium sin hemstad på kartan. Att delta i HBL.fi:s program 10 min live var nervöst, intensivt – men framför allt belönande.

– Jag är glad över vad vi producerade. Det kändes lite som en julteater, så det är konstigt att vara i skolan i dag. Det känns som att jag borde ha jullov, säger abiturienten Aurora Aitio.

Hon var producent för showen som sändes torsdagen den 4 november klockan 18. De studerande valde att presentera sin hemstad genom sketcher som lyfte fram Karis sevärdheter och särdrag: pizzerian Toro, vattentornet, tågstationen, brankis, Pumpviken – och dialekten.

De tio minuterna var en enda lång kärleksförklaring till det grova men hjärtliga tungomålet från östra Raseborg. Allt kulminerade i ett hommage till Karistrubaduren Pumpvikens Putte, i en nyskriven rapversion av hans klassiska dänga Krapula i Karis – till beatet av Jay-Z:s Empire State of Mind.

– Man fick ha max två minuter förhandsinspelat material. Vi hade drygt en och en halv minut. Resten var live. Det mest utmanande var att få ett manus som var exakt rätt längd och koordinera nästan 30 personer mellan olika rum, säger Aurora Aitio.

– Jag fick en helt ny förståelse för det som sker bakom kameran. Hur mycket jobb det kräver, säger studieoregissören Elina Ervast, också hon abiturient.

Intensivt. Producenten Aurora Aitio och studioregissören Elina Ervast har en hektisk vecka bakom sig. FOTO: Shanti Grönholm

”När det gällde var alla kompisar”

Hennes jämnåriga studiekamrat Kaisla Dahlqvist deltog som skådespelare. Hon gestaltade en modersmålslärare med uppgift att inviga två utbytesstuderande i Karisdialekten.

– Jag har bara hört positiv feedback om programmet, säger hon.

Som konstnärlig ledare fungerade Shanti Grönholm, som till vardags undervisar vid syskonskolan Karis svenska högstadium. Med tidigare erfarenhet från produktioner i kulturbranschen visste hon vilka intensiva dagar som väntade när hon tackade ja till uppgiften. Men det var det värt, betonar hon.

– Med tanke på hur liten skola vi är blev resultatet helt sjukt bra. Jag hörde om ett annat, större gymnasium som också ska vara med i 10 min live. Där hade de bara fyra deltagare i kursen. Hos oss var de 26 stycken, säger Shanti Grönholm.

Hon tror att den stora uppslutningen berodde på att Karis-Billnäs gymnasium, med sina knappa 120 studerande, har en stark gemenskap.

– Visst var det stressigt, och i något skede märkte man att alla var lite småsura. Men sedan när det gällde var alla kompisar, säger Grönholm.

”Över alla förväntningar”

Det var en stolt rektor Esbjörn Hägerstedt som njöt av livesändningen i torsdags.

– Det är förstås alltid lite pirrigt när det är live. Men slutresultatet var över alla förväntningar, och de var höga redan från början. Att en grupp studerande på bara fyra dagar vid sidan om studierna skapar en mångfacetterad, högklassig medieproduktion – det är inte lite det.

Välkomin ti Karis! I programmets början välkomnar Karisstuderandena två utbyteselever. Skådespelare, från vänster: Eden Wessman, Anastasia Aitio, Viktor Löflund, Liam Hagman och Noah Lönnqvist. FOTO: Shanti Grönholm

Totalt deltog en fjärdedel av alla studerande vid Karis-Billnäs gymnasium i projektet på något sätt – antingen som skådespelare, statister, musiker, manusarbetare eller teknisk personal. Hägerstedt tror att det stora intresset för projektet beror på flera saker.

– Dels har vi som mindre skola färre projekt totalt. Dels har vi haft coronapandemin, som har lett till att allt extra har varit inhiberat. Det har funnits ett sug efter just något sådant här. Här finns också en fin gemenskap, alla som vill får vara med. Det här gäller egentligen allt extra vi gör. Det gallras inte på samma sätt som i en större skola.

Han berömmer även Shanti Grönholms engagemang.

– Vi har haft en duktig handledare som har ställt upp på sena kvällar och spridit positiv energi bland de studerande.

Stolt och imponerad mamma

Det var inte bara rektorn som ivrigt bänkade sig framför sändningen. Programmet hade omkring 500 tittare som följde med live. En av dem var Anna Sjöblom, stolt mamma till förstaårsstuderanden Malva Sjöblom som ansvarade för ljudtekniken.

– Jag har fått höra fragment att materialet under hösten, så det var snärtigt att se helheten. Jag var också imponerad av vad de lyckades åstadkomma på så kort tid. Samtidigt känner jag det här gänget och vet att där finns många som är väldigt duktiga på många saker, så jag gissade att de skulle få ihop något riktigt bra, säger Anna Sjöblom.

Flest visningar, likes och delningar vinner

Karis-Billnäs gymnasium var först ut av fyra finlandssvenska gymnasier som deltar i 10 min live under hösten. Det gymnasium som får flest visningar och gillas mest i 10 min lives sociala mediekanaler vinner ett pris som består av bokpaket, prenumerationer på Hufvudstadsbladet och ett besök till medieproduktionslinjen vid Arcada.

Den som vill hjälpa Karis-Billnäs gymnasiums studerandena att ta hem segern kan göra det fram till söndagen den 7 november. Det enda som behövs är att gå in och titta på klippet på Hbl.fi och gilla och dela 10 min lives inlägg om Karisprogrammet på Facebook och Instagram (@10.min.live).

TEXT: Benjamin Lundin

 

FAKTARUTA: Arbetsgrupp

Framför kameran: Anastasia Aitio, Alma Björklund, Kaisla Dahlqvist, Liam Hagman, Oliver Heikkinen, Fannie Ruuskanen, Eden Wessman, Lotta Lindvik, Noah Lönnqvist, Anna Nimelä, Julia Berlin, Frida Österlund, Cecilia Nylund, Elin Österlund, Viktor Löflund, Eddie Sundström, Emil Björklund, Ian Kevin, Vide Lerviks, Ludwig Grönroos
Programplanering: Aurora Aitio
Producent: Aurora Aitio
Bildproducent: Oliver Heikkinen
Mixeroperatör: Linus Wiklund
Ljudtekniker: Malva Sjöblom
Grafiker: Linus Wiklund
Scripta: Aurora Aitio
Studioregissör: Elina Ervast
Videofotograf: Malin Mäkinen
Kameraoperatörer: Malin Mäkinen, Cassandra Nynäs, Lotta Lindvik, Viivi Tasanko
Scenograf: Malva Sjöblom
Musik: Cassandra Nynäs, Vide Lerviks, Ludwig Grönroos, Ian Kevin
Handledande lärare: Shanti Grönholm