Närgymnasiet lockar i osäkra tider

Med sikte mot Karis-Billnäs gymnasium. Tryggheten i närgymnasiet lockar högstadieeleverna Olivia Kevin, Elin Öster och Sofia Fagerström.

Snart är det dags för niondeklassarna att välja var de vill studera i höst. Coronapandemin gör att ett gymnasium på hemorten framstår som ett tryggt alternativ.

– Det känns nära och tryggt. Nu när det är coronatider skulle jag inte vilja gå i en skola i en större stad, säger Olivia Kevin.

Hon går i nionde klass vid Karis svenska högstadium tillsammans med Elin Öster och Sofia Fagerström. För de tre tjejerna är Karis-Billnäs gymnasium det självklara valet.

– Jag vill ha mer tid att tänka på vad jag ska bli. Helst skulle jag vilja jobba med djur eller människor. Alla jobb jag är intresserad av kräver gymnasiestudier, säger Öster.

Att gymnasiet ligger i samma byggnad som deras nuvarande skola ser ingen i trion som ett problem. Snarare tvärtom.

– Det är en bra sak, eftersom man känner till byggnaden, säger Öster.

Snällare mot plånboken

Ansökningstiden för den gemensamma ansökan till yrkesutbildning och gymnasieutbildning pågår mellan den 23 februari och den 23 mars. Nytt för i år är att andra stadiets utbildning är avgiftsfri från och med hösten.

Enligt Karis svenska högstadiums elevhandledare Johanna Metsämäki är det här något som har väckt intresse hos hennes elever.

– Många har frågat om datorerna, som tidigare har varit en stor utgift, och läroböckerna, som också är dyra.

Att andra stadiet nu blir avgiftsfritt är något som eleverna uppskattar, framhåller hon. Men också deras föräldrar, som ofta är de som tvingats öppna plånboken.

I normala fall brukar ungefär hälften av högstadiets elever fortsätta till gymnasiestudier, de flesta av dem vid Karis-Billnäs gymnasium. Även i år ser prognosen god ut.

– Vi har starka nior, säger Metsämäki.

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin