Allt är klart inför studentskrivningarna

Känns bra. Fredrik Nordström har förberett sig aktivt i en studiecirkel tillsammans med sina kurskamrater. Foto: Benjamin Lundin

Vårens studentskrivningar kör i gång den 10 mars med läskompetensprovet i modersmål och litteratur. Skribenterna vid Karis-Billnäs gymnasium har förberett sig med både läslov hemma och studiecirklar i skolan.

En knapp månad efter att de åkte i väg på ett lastbilsflak återvände abiturienterna till Bulevarden 11 i fredags (6.3).  Då ordnade Karis-Billnäs gymnasium ett övningstillfälle för att testa att tekniken funkar inför de numera helt digitala proven.

Abiturienten Fredrik Nordström ska skriva fem ämnen i vår: samhällslära, engelska, kort matematik, finska samt modersmål och litteratur. Han säger att känslan inför skrivningarna är bra.

– Läslovet har varit väldigt produktivt, konstaterar Nordström.

– Vi är en liten grupp som har träffats i skolan varje dag under de senaste två veckorna för att läsa samhällslära och räkna matematik. Vi har högläst, gått igenom materialet och övat på att sammanfatta olika saker för varandra. Man lär sig bra när man tvingas förklara ett ämne för någon annan.

Mikaela Malmberg, som är lektor i finska vid skolan, applåderar initiativet.

– Vi lärare har märkt att det är flera som har utnyttjat skolans läsesal för att studera tillsammans. Vi hoppas att idén med studiecirklar ska smitta av sig – inte bara inför studentskrivningarna, utan även som en del av de vanliga studierna, säger Malmberg.

Vicerektor Roger Nyström lotsade skribenterna genom tekniktestet inför studentskrivningarna som kör i gång vecka 11. Foto: Benjamin Lundin

Studentexamensproven ordnas våren 2020 vid följande tidpunkter:

tis 10.3 modersmål och litteratur, provet i läskompetens

tors 12.3 modersmål och litteratur, provet i skrivkompetens

fre 13.3 främmande språk, kort lärokurs

mån 16.3 det andra inhemska språket, lång och medellång lärokurs

ons 18.3 matematik, lång och kort lärokurs

fre 20.3 främmande språk, lång lärokurs

mån 23.3 provet i modersmål och litteratur i samiska

tis 24.3 religion, livsåskådningskunskap, samhällslära, kemi, geografi, hälsokunskap

tors 26.3 psykologi, filosofi, historia, fysik, biologi

Karis-Billnäs gymnasium önskar alla skribenter lycka till!