Studerande röstar för klimatet i skuggval

Hur skulle riksdagen se ut om de unga fick bestämma? I dag (5.4.2019) ordnas ett skuggval för studerande under 18 år vid Karis-Billnäs gymnasium.

Först ut till urnorna var Kia Exell och Oliver von Bonsdorff. Den viktigaste frågan för dem? Klimatet, utan tvekan.

– Något måste göras. Vi borde välja in politiker som faktiskt arbetar för klimatet och inte bara sådana som säger att de ska göra det, säger Exell.

Von Bonsdorff instämmer:

– Klimatet är den absolut viktigaste frågan för mig. Vi måste börja fixa det.

Skuggvalet ordnas av studerandekårens styrelse i samarbete med läroämnet samhällslära. Läraren Monika Andtfolk är tacksam över att den aktiva styrelsen arrangerar valet. Det fyller en viktig funktion, framhåller hon.

– Det är en demokratifostran att de får se hur ett val går till på riktigt och hur de kan påverka, säger Andtfolk och visar in Exell och von Bonsdorff i varsitt valbås.

Riksdagsvalet har varit på agendan i Karis-Billnäs gymnasium den här veckan. Den 4 april ordnades en valdebatt där riksdagskandidaterna Anita Westerholm (SFP), Miikka Soivio (Saml), Johan Kvarnström (SDP) och Birgitta Gran (VF) fick svara på studerandenas kniviga frågor. Teman var studier och skola, klimatförändringen, lokala ärenden, migration och andra saker som unga undrar över.

– Skuggvalet i kombination med gårdagens valdebatt hjälper studerandena att bättre förstå det samhälle de lever i, säger Andtfolk.

Exell och von Bonsdorff kommer ut ut valbåsen och får varsin stämpel på sina röstsedlar. Sedan släpper i tur och ordning taget om de värdefulla pappren, som slinker ned i urnan.

De har gjort sin medborgerliga plikt, om än på låtsas den här gången.

 

 

 

 

 

 

 

 

Några timmar senare har 41 av de totalt 64 röstberättigade studerandena upprepat proceduren. Det här ger ett valdeltagande på 64,06 procent.

Röstmagnet med en klar majoritet var Svenska folkpartiet, där Fredrika Åkerö, Thomas Blomqvist, Anita Westerholm och Henrik Wickström alla fick fyra röster var.

På andra plats kom Socialdemokraterna. Där fick följande kandidater en röst per man: Antti Rinne, Maria Guzenina, Anette Karlsson och Johan Kvarnström.

Resultatet:

SFP: 23 röster

SDP: 5 röster

De gröna, Centern och Samlingspartiet: 3 röster/parti

Sannfinländarna, Finlands kommunistiska parti, Blå framtid och Piratpartiet: 1 röst/parti