Fifty Shades of Chocolate

Naturligtvis är inte alla lika lyckligt lottade som undertecknade att de är födda med kaveln i ena handen och mjölet i den andra och lärde sig baka de mest fantastiska Napoleonbakelserna innan de kunde gå. Misströsta dock inte, Snilleblixtens bakningspatrull hjälper dig åstadkomma underverk i köket och till och med slå svärmor med häpnad. Det här receptet på traditionella Chocolate Chip Cookies är en garanterad succé. Följ med på en resa till smaklökarnas sjunde himmel!

Glöm alla gräddiga bakverk med svåruttalade franska namn och 1800-talsvibbar, här är det pompös amerikansk extravagans som gäller. När snasksuget sätter in har vi nämligen den ultimata lösningen. Chocolate Chip Cookies à la Snille slår Lidls Amerikaveckors alternativ med hästlängder och är utsökta utan att ge avkall på enkelheten vid tillagningen.

Det synnerligen anspråkslösa kaloriinnehållet kompenseras dessutom med den hårda armträning du får under vispningen. En rejäl elvisp av mera bastant kaliber rekommenderas för att underlätta grovjobbet. Tålamod är dock en dygd och så också i det här fallet, beräkna uppemot två timmar för processen för att garanterat hinna känna de färdiggräddade mästerverkens arom spridas i huset innan de tilltänkta gästerna anländer.

Till den hackade chokladen rekommenderar bakningspatrullen Fazers mörka hushållschoklad, eller om man föredrar vit choklad, en chokladkaka av valfritt märke. För den modige ger M&M’s ett mera bjärt och experimentellt intryck samt smakar hänförande gott. Vid steg fyra i receptet undertill kan man, innan chokladen blandas ned, dela upp smeten om man önskar få diverse varierande chokladfyllningar. Själv gjorde patrullen en dubbelsats av receptet och delade upp smeten på tre chokladsorter.

Dessa mirakel är utan tvekan festens givna succé och får såväl den kräsna tonåringen som allätande mormodern på fall. Avnjutes med måtta i goda vänners lag.

Till receptet behövs...

Till receptet behövs…

 

Chocolate Chip Cookies

Det här receptet räcker till ca 30 cookies.

Ingredienser

170 g smör

1 ⅘ dl farinsocker

⅗ dl strösocker

1 ägg

2 tsk vaniljsocker

4 ¾ dl vetemjöl

2 tsk majsstärkelse

1 tsk bikarbonat

250 g hackad choklad eller färdigköpta chocolate chips

 

Gör så här:

1. Ta smöret och ägget ur kylskåpet i god tid så de blir rumsvarma. Hacka chokladen grovt. Blanda vetemjöl, bikarbonat och majsstärkelse i en bunke, ställ åt sidan.

2. Vispa rumsvarmt smör, strösocker och farinsocker poröst och fluffigt i ca 5 minuter med elvisp.

3. Tillsätt ägg och vaniljsocker, vispa på låg hastighet till en jämn smet.

4. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop till en deg, tillsätt även den hackade chokladen. Ställ degen i kylskåpet i minst 30 minuter.

5. Klä två plåtar med bakplåtspapper, värm ugnen till 175 °C. Ta små bollar ur degen med hjälp av två skedar, lägg bollarna på plåten med lite rum emellan.

6. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter, tills kakorna fått en aning färg runt kanterna och ytan inte är så glansig mera. Grädda inte kakorna för länge! Låt kakorna svalna i 2-3 minuter på plåten och flytta sedan över till ett galler och svalna helt. Vid behov kan man med fördel platta dem lite med en stekspade för att uppnå den ultimata cookie looken. Grädda resten av kakorna. Servera genast eller förvara i kylen tills redo att inmundigas.

... slutresultatet.

… slutresultatet.

 

Text: Alfred Eriksson och Nicole Udd

Foto: Märta Nummenmaa