Stresshantering under studentskrivningar

Snille 3

 

Studentskrivningar. Den sista etappen i loppet för att bli student. Sex timmars svettande och stress i salen. Tiden räcker kanske inte till? Eller kanske frågorna är för svåra? För att inte tala om hur mycket arbete och disciplin det kräver att läsa till dem. Men när det har blivit min tid att skriva, har jag märkt att det ändå inte är så farligt som jag har trott. Jag har ända använt mig av olika trick för att orka hålla mig själv motiverad att läsa.

Det lönar sig att ha en läsplan. Personligen brukar jag göra en mera provisorisk läsplan i mina tankar än att konkret skriva ut en plan i min kalender. Då är det inte lika farligt om jag blir efter, utan jag justerar vad jag ska läsa nästa dag i stället. Huvudsaken är att man själv är medveten om var man står med sitt läsande. Om jag börjar läsa för sent är jag tvungen att läsa mera intensivt för att hinna komma ikapp allt tills provet. Mycket läsande på en kort tid fungerar inte alls personligen för mig. Det blir alltför intensivt. Detta leder snabbt till en ond cirkel då den intensiva läsningen gör mig ännu mera stressad och orolig för mina resultat.

Det lönar sig också att hålla sin dygnsrytm. Jag mår åtminstone bättre av att vakna i tid på morgonen och hålla rutiner.Jag strävar också efter att läsa på dagen. Då kan jag istället avsluta läsande tidigare och vara ledig under kvällen. Jag kan dock med handen på hjärtat erkänna att det finns dagar som det här inte alls fungerar för mig. Det beror på lite från dag till dag hur tidigt jag börjar läsa. Men de dagarna som jag har börjat läsa i tid är jag mindre stressad.

Skrivningarna är ju också ett test av vad man färdigt kan. De ämnen som man har valt att skriva är ämnen som man har tagit kurser i och har därför redan en grund att stå på. Visst är det mycket att läsa till skrivningarna och det kräver mycket arbete om man vill ha bra resultat, men man behöver inte lära dig allt om på nytt.

Jag försöker också alltid hitta något roligt varje dag, som lite piggar upp dagen. Det behöver inte vara något mycket. Det kan vara att äta något gott eller att bestämma en snabb träff med någon kompis. Genom att ha små saker att se fram emot under vardagen motiverar man sig själv att orka läsa och inte ge upp. Jag läser bättre om jag tar paus från läsandet i någon timme.

Något som är viktigt att komma ihåg är att inte låta pressen påverka allt för mycket. Visst är det viktigt att ta skrivningarna på allvar och göra sitt bästa. Ett studentprov som går sämre än vad man själv tänkt är inte jordens undergång. En sämre prestation kan bero på yttre faktorer, svårare frågor än vanligt eller att studenten själv hade en sämre dag när hen skrev provet.

Om man känner sig nöjd med sin prestation och känner att man har gett sitt allt så kan man vara stolt över sig själv.

Sist och slutligen, om man hittar knep som hjälper en att klara av läsandet samt orkar lägga tid på läsandet, så klarar man också av studentproven. Det kan kännas tungt i stunden, när man känner att läsandet aldrig tar slut, men det är värt det för känslan när man lämnar salen och kan känna sig stolt över sin insats, oberoende hur provet gick.

 


Text: Sebastian Sandgren