Bio Pallas – renoverat med bibehållen charm

Efter hundra års verksamhet invigdes, efter en lång väntan, det nya Bio Pallas den 18 oktober, 2023. Spänningen hos oss ivriga biobesökare steg under sommaren och efter snart ett halvår sedan återöppningen har vi fått njuta av flera av förra årets mest efterlängtade filmer, såsom Barbie och Oppenheimer, samt många spännande nya premiärer. Vid omröstningar på Facebook hade folk möjligheten att rösta fram vilka av sommarens största filmer som skulle visas. Renoveringen understöddes av Finlands filmstiftelse och den totala kostnaden blev 300 000€. 

Nyrenoverade Pallas sedd från utsidan

 

Uppgraderingarna syns direkt från utsidan med den nya neonskylten, som har behållit sin bekanta gröna färg. När man tar sig in i foajén kan man lägga märke till många förändringar som främjar biografens vintagekänsla, till exempel möblemanget med nya bord som omges av gammaldags stolar, soffor och lampor i tak, samt affischer till flera klassiska filmer. Som kontrast till vintagestilen framhävs det nya och förbättrade Pallas genom den moderna blågråa väggfärgen som är mycket populär just nu. 

Foajén nyrenoverad och inredd sedd från ingången

 

 

Fortsättningsvis används pappersbiljetter som kan köpas och användas på plats, istället för att införa elektroniska. Biljetterna betalas på plats kontant eller med kort. Trots charmen med traditionellt fysiska biljetter kan man boka dem på förhand via Facebook eller genom att ringa. För bioentusiaster finns även möjligheten att få se filmer gratis. Det är genom ett biljettkort där man samlar stämplar för varje film man ser och får den sjunde filmen gratis då man samlat sex stämplar. Biljettkorten är i kraft i 12 månader efter att man fått den första stämpeln.

Klassisk Bio Pallas-biljett och Bio Pallas-biljettkort

Väl inne i salongen finns åtta rader med totalt 118 platser, av vilka den översta raden består av fyra bekväma soffor. De nya fåtöljerna är mer rymliga och därmed finns det färre platser än förr, men det är en uppoffring som knappt märks av då man sitter i en av de klassiskt rödfärgade, mjukare och bredare biofåtöljerna. Varje plats är även försedd med en kopphållare och benutrymmet är större i och med färre rader. Att ha benutrymme och att kunna sitta ergonomiskt kan göra en stor skillnad då man sitter stilla länge, ibland i över tre timmar.

Under de senaste månaderna har vi tagit del av många förskönade filmupplevelser tack vare den större och klarare skärmen som ger liv åt granna och detaljerade scener ur filmer som Poor Things eller Oppenheimer med sina uppslukande praktiska effekter och uppsättningar. Samma gäller den fantastiska och fantasifulla animationen i The boy and the heron och de grymma stridsscenerna på episk skala i Napoleon. Också skådespelarnas hårfina ansiktsuttryck kan lättare snappas upp och låter tittaren sätta sig in i den djupa dialogen och känslorna i filmer som Anatomy of a Fall. 

Förutom den uppgraderade skärmen har ett nytt surroundljudsystem tillagts, som vidare intensifierar upplevelsen och bygger stämning med en heltäckande ljudmiljö som låter filmmusiken i till exempel Dune: Part Two genomtränga sinnet på en djupare nivå. Dessutom kan alla ljudeffekter, från explosioner och skott till röster och fotsteg i bakgrunden, höras från alla håll.

Inne i den nya biosalongen

Som en del av Nordiska filmdagen den 18.1.24, bjöds nybörjare och fortsättare från Karis-Billnäs gymnasium och Karjaan lukio in för att få se den finska krigsfilmen Sisu. Filmen fick studerandena rösta fram. Senare samma kväll bjöds även på en gratisföreställning av Je’vida, den första filmen där skoltsamiska talas. Även flera andra inhemska produktioner som den prisade Kuolleet Lehdet och den mest sedda inhemska filmen på 2020-talet, Stormskärs Maja, som studerande från KBG och KL även såg 10.4.2024.

 

Alla våra senaste biobesök har varit mycket njutbara och vi längtar hela tiden efter att få ta del av nästa stora premiär. Bioupplevelsen får för vår del betyget 10/10 och vi rekommenderar starkt att du besöker det nya Pallas, speciellt om du aldrig har varit där eller om det har gått en lång tid sedan sist. Att se på film med högre standard har gjorts lokalt tillgängligt med det nyrenoverade Pallas som fokuserar på bekvämlighet och kvalitet. Det är alltid bra att stöda finska kulturprojekt och den inhemska filmindustrin, som har ökat sitt publiceringstempo under den senaste tiden, som kan ses till exempel genom den internationella uppmärksamheten och hyllningen av Kuolleet lehdet. Framförallt är det viktigt att stöda lokala familjeföretag så att denna hörnsten av Karis kulturella arv ska kunna hållas kvar. Ett extra plus i kanten får Bio Pallas för sin kundbetjäning och ett varmt bemötande som har lockat oss tillbaka gång efter gång.

 

Johan Lindqvist och Antonia Berlin