Stormskärs Maja – filmen som tog hela KBG med storm

På onsdagseftermiddagen den 11 april gick hela Karis-Billnäs gymnasium tillsammans med Karjaan Lukio till Bio Pallas för att se filmen “Stormskärs Maja”. Filmen, som kom ut i början av detta år, har blivit en otrolig succé. Många av de studerande hade redan sett filmen en eller flera gånger, och de som inte hade sett den väntade med spänning. 

Stormskärs Maja är ursprungligen en samling romaner skrivna av den åländska författaren Anni Blomqvist. Den nya filmversionen hade biopremiär i Finland den 19 januari 2024 och är en av 2020-talets största filmproduktioner i Finland. Det är också den största finländska filmproduktionen någonsin som gjorts på svenska. Huvudrollsinnehavarna Amanda Jansson och Linus Troedsson är båda svenska skådespelare, som har lyckats bemästra den åländska dialekten. I rollerna ses också många andra finlandssvenska och åländska skådespelare. 

Handlingen utspelar sig på 1800-talets Åland där man får följa med Majas liv på Stormskäret som torparfru till sin man Janne. Maja prövas av livets hårda utmaningar; sorg, förlust och fattigdom. Livet på Stormskäret är hårt och Maja och Janne försöker fylla sitt hem med skratt, glädje och kärlek. Det åländska kriget tär på Majas familj och när engelska trupper anländer till ön testas Majas styrka och uthållighet. Maja förblir stark och hon är en viktig förebild för många kvinnor ännu idag. 

Vi frågade de studerande som var med att kort sammanfatta vad de tyckte, och de allra flesta hade en positiv inställning till filmen. Många studerande höll även med om att handlingen var lite väl lång.

– Det var en bra och intressant film, lite lång, men det var historiskt intressant.

Albin Wasström

– Det var en fin handling men det var utdraget.

Inez

– Jag tyckte att filmen var jättefin och vacker och ganska känslosam. Det störde mig dock att den var lång.

Theresa Holmström  

– Det var en känslofylld upplevelse där man fick se hur det var att leva förr i tiden.

Studerande

– Det märks att de har satsat på filmen. Den var annars helt bra, men att den var jättelång drog ner på det.

Agnes Suvanto

– Filmen var bra och mycket emotionell. Det var bra att se att Maja var ganska blyg i början av filmen men sen mot slutet blev hon mycket mer öppen. 

Amos Berg

Medan filmen pågick märktes det att alla var väldigt engagerade i handlingen. Hela biosalongen var knäpptyst förutom filmen som spelades och några snyftningar här och där. För många av oss i KBG var detta en välbehövlig paus från skolvardagen.

Julia Holmström & Irina Lindholm