Jimmy Holmberg – KBG:s nya lärare i historia och samhällslära

 

Hösten 2023 fick vi välkomna två nya lärare till huset. En av dem är Jimmy Holmberg, vår nya lärare i historia och samhällslära. Jimmy hittade snabbt sin plats i KBG då skolåret inleddes. En helt främmande arbetsplats var ju gymnasiet heller inte för Jimmy, som även tidigare arbetat här. Intervjun med Pauli Seppälä, den nya läraren i tyska och franska, kan du också läsa i Snilleblixten.

Jimmy Holmberg visste att han måste ta chansen att återvända till Karis-Billnäs gymnasium då jobbet som lärare i historia och samhällslära blev ledigt. Under slutrakan av sina lärarstudier vikarierade Jimmy ett år här. Han ansåg att det var ett givande och trevligt år och han är glad att vara tillbaka. Jimmy ser fram emot att lära känna alla människor i huset och komma in i den sociala vardagen bland studerande och lärare. Han ser även fram emot att inspirera till de ämnen han undervisar i och samtidigt ha roligt.

– En sak som jag tycker om förutom det här vanliga undervisande är att få göra utfärder, lite utanför den här vanliga vardagen.

Redan i grundskolan tänkte Jimmy på lärararbetet men det var i gymnasiet som han speciellt fastnade för det. Det fanns lärare som verkligen inspirerade honom och sedan lärare som misskötte sig och gav gnistan åt honom att göra bättre än dem. I väntan på armén vikarierade Jimmy redan i sitt gamla högstadium som studiehandledare och sedan dess har lärararbetet fortsatt i olika skolor. Historia och samhällslära har Jimmy alltid brunnit för så det var självklart att han blev lärare i de ämnena. Historia har speciellt intresserat honom via släktingar som berättade gamla minnen för honom som barn.

Jimmy beskriver sin fritid utanför arbetet som “ganska tråkig”. 

– Eftersom jag är småbarnsförälder så handlar det mest om att hålla köket rent där hemma, förklarar Jimmy. 

Till familjevardagen hör även en hel del matlagning. Av alla möjliga pastasorter har Jimmy  två favoriter, fusilli och gnocchi. Dessa två måste dock varieras så att man inte blir trött på dem. Utöver detta tycker han om att umgås med familjen, röra sig utomhus och pynja på sommarstugan, som kräver mycket arbete. Han tycker också om att spela trummor samt läsa. 

Att tälta i Serengeti som ligger i Tanzania, med hyenor utanför tältduken, anser Jimmy vara den mest udda resan han varit med om. Under resans gång besökte de massajbyar där det bjöds på strimlad get som spetsats över en stor öppen eld. 

– Jag vet inte vilken kroppsdel av geten jag tuggade på, det var ganska så märkligt. 

Jimmy har svårt att välja endast en historisk person att träffa ifall han skulle få möjligheten, eftersom det finns så många intressanta och viktiga personer. Han lyckas dock komma fram till två personer han helst vill prata med. Den första är David Livingstone. 

– Jag hade gärna träffat David Livingstone och ställt honom ett antal frågor. Han var en komplex person på många sätt, motiverar Jimmy. 

Den andra personen han gärna skulle träffa är den lokalhistoriska Hedvig Sohlberg, som var en av de första kvinnorna i Finlands riksdag och en mycket aktiv medborgare i Raseborgstrakten vid sekelskiftet 1900. 

– Det hade också hjälpt mig med arbetet med min pro gradu-avhandling under min studietid, konstaterar Jimmy.

Favoriter bland historiska filmer och serier har Jimmy många av, men den absoluta favoriten är ändå “Kingdom of Heaven” berättar han. Kingdom of Heaven är en korsfararfilm med Orlando Bloom i huvudrollen. Jimmy minns hur otroligt häftig han ansåg filmen vara då han första gången såg den på bio som tonåring. 

– Det var en mäktig film som inte heller idiotförklarade muslimerna, vilket gav perspektiv. 

 

Alexandra Ajalin och Jessica Österlund