Pauli Seppälä – KBG:s nya lärare i franska och tyska

 

Våren 2023 gick Monica Andtfolk och Jan-Erik Till i pension och i år har vi två nya lärare att välkomna till huset. Pauli Seppälä är den nya läraren i franska och tyska och även om han har stora stövlar att fylla, har vi studerande hittills varit i mycket goda händer. Jimmy Holmberg är den nya läraren i historia och samhällslära och en intervju med honom kommer du också snart att få läsa om i Snilleblixten. 

Pauli har valt att komma till Karis-Billnäs gymnasium för att han här får ha både franska och tyska. Han har haft ögonen öppna för nya intressanta ställen där han kan undervisa i tyska och franska då det är dessa språk som intresserar honom mest. KBG var en speciellt bra match eftersom han bor i trakterna och hade hört att det är ett trevligt ställe. Pauli ser fram emot språkresorna som ordnas då det finns möjligheter. Han har inte ännu planerat något större projekt men han brinner för tyskan och franskan och gör gärna i framtiden något projekt med studerande.

– Jag ser fram emot att träffa nya studerande och få dem intresserade av språk genom att testa olika nya grejer, berättar Pauli. 

Språk har varit en stor del av Paulis liv. Ursprungligen studerade han till att bli översättare. När Pauli studerade översättning kunde man välja mellan tyska och svenska eller tyska och franska. Pauli valde tyska och franska då han ansåg att han redan kunde svenska bra. Då han märkte att detta yrke hade en viss osäkerhet började han planera om. Han valde att läsa pedagogik och blev utexaminerad år 2009. Sedan dess har han jobbat som lärare inom olika språk, men tyska och franska är hans absoluta favoriter.

På fritiden tycker Pauli om att vistas ute i naturen samtidigt som han motionerar. På vintern trivs han i skidspåret, medan han på sommaren gillar att cykla samt paddla ibland. Utöver att motionera har Pauli även andra fritidsintressen.

– Jag tycker om att gå på teater och jag har också spelat teater själv. Men just nu är jag inte med i någonting, förklarar han. 

Pauli berättar även om sin lite mer udda hobby, nämligen kollektivtrafik. Då han hade månadskort brukade han ofta testa olika kollektivtrafiklinjer eftersom han tyckte att det var kul. 

Pauli tycker även om att resa, speciellt under sommaren. Ifall han endast fick besöka ett land där franska eller tyska talas skulle han välja att åka till Kanada. Kanada intresserar honom eftersom han tidigare besökt USA men aldrig grannen i norr.

– Den vackra kanadensiska naturen är också mycket lockande, säger Pauli. 

För ivriga språkstuderande rekommenderar Pauli den tyska kriminaldramaserien “Babylon Berlin” vars alla fyra säsonger kan ses på Yle Arenan. Han berättar att han själv sällan ser på filmer eller serier men har hört att den är mycket bra. 

Då de lokala pizzeriorna diskuteras nämner Pauli att han inte så ofta äter pizza, men då det sker är det oftast Darins pizza som finns på tallriken. Istället föredrar Pauli att besöka ett av de många lunchställena som finns i Karis. För tillfället är den nya veganska restaurangen Green Mama’s favoriten. 

Alexandra Ajalin och Jessica Österlund