Min första period i gymnasiet

 

Nu har äntligen den första perioden, inte bara av det nya läsåret, utan även av mitt första gymnasieår avklarats. Hittills har det varit väldigt blandade känslor, men jag personligen gillar gymnasiet mycket mer än högstadiet av många olika anledningar. Bland annat friheten att kunna röra sig fritt utanför skolområdet under skoldagen och variationen i grupperna, känns som en bra omväxling från högstadiet. I högstadiet hade man nästan exakt samma schema vecka ut och vecka in men nu känns det konceptet extremt långtråkigt och som att alla veckor var exakt likadana. Nu i gymnasiet, då man har perioder istället för ett och samma schema, känns variationen väldigt befriande. 

Såklart finns det också nackdelar. Jag var definitivt inte beredd på hur snabb takten faktiskt är. I högstadiet ägnade man minst ett halvt, om inte ett helt läsår, åt en enda bok, medan nu ska boken gås igenom på ungefär sex veckor istället, vilket definitvt var smått chockerande i början. På grund av den snabba takten missar man massor om man är borta en enda dag. Man blir också illa tvungen att ägna mer tid åt sitt skolarbete, speciellt hemma.

Något som jag tycker är speciellt jobbigt är de tidiga morgnarna och de långa dagarna. De tidiga morgnarna dränerar energin väldigt snabbt, vilket såklart inte är idealiskt då man verkligen måste koncentrera sig, anteckna och följa med på lektionerna. Speciellt jobbigt blir det här om man har otur och en hel period bara består av tidiga morgnar. Jag märkte väldigt snabbt att jag verkligen måste anstränga mig för att gå och lägga mig så tidigt som möjligt för att skrapa ihop ens sju timmar sömn. 

Själva studierna har känts någorlunda bra, hittills i alla fall. Vissa kurser har varit väldigt svåra medan vissa har varit förvånansvärt lätta. Provveckan var såklart en stor omställning från högstadiet, där man helst inte skulle ha fler än tre prov per vecka. Provveckan och veckan som ledde fram till provveckan var definitivt väldigt stressiga. Jag visste inte alls vad jag skulle förvänta mig och vad som var viktigast att läsa på till proven. När jag fick reda på att man hade tre timmar på sig att skriva proven tänkte jag att jag aldrig i livet skulle behöva så pass mycket tid på mig, men när jag väl satte mig ner och började skriva dem insåg jag att tiden faktiskt var väldigt rimlig. Själv gillar jag inte alls att skriva prov på datorn, men det är såklart bara en personlig preferens. Men däremot gillar jag att många av proven kräver essäsvar, vilket var ovanligt i högstadiet. Ofta får man också välja bort någon essäfråga, vilket ger en en ypperlig möjlighet att få ett bra vitsord i provet. 

Slutsatsen av min första period är egentligen bara den att jag känner mig mera säker på mitt val. Som sagt har jag alltid vetat att jag vill gå i gymnasiet men i slutet av nian började valet kännas så verkligt och jag var tvungen att verkligen fundera på vad det är jag vill. Men jag skulle verkligen rekommendera gymnasiet till de som inte vet vad de vill ännu. Här har man tid att utforska vilka ämnen som verkligen intresserar en och samtidigt få tiden att ändra sig flera gånger. 

Irina Lindholm