Lovelace – teater för nybörjarna i KBG

Tidskapseln från 2038 hamnade fredagen 28.4 i Karis-Billnäs gymnasiums gymnastiksal! På bilden ser vi Villes pappa (Jukka Aaltonen), Frida (Frida Lassus), Ville (Ingemar Raukola) och roboten Lovelace (Kajsa Ek)

 

Onsdagen den 26.4 fick KBG:s nybörjare ta del av Åbo svenska teaters pjäs Lovelace i skolans gymnastiksal. Pjäsen turnerar i gymnasier och högstadieskolor i form av en tidskapsel där karaktärerna befinner sig.

Lovelace är skriven och regisserad av Tove Appelgren. På scenen finns det fyra karaktärer, Lovelace som spelas av Kajsa Ek, teaterguiden Frida som spelas av Frida Lassus, Ville som spelas av Ingemar Raukola och Villes pappa som spelas av Jukka Aaltonen.  

Pjäsen Lovelace handlar om hur AI, alltså artificiell intelligens, har tagit världen med storm. Skådespelarna befinner sig på teatermuseet Åbo svenska teater år 2038. På denna tid spelas det inte teater längre. Publiken befinner sig i framtiden på 2400-talet där ingen ens har hört talas om teater.

Det roligaste med pjäsen enligt många i publiken var Villes pappa, som tidigare varit en dejt-robot och som med jämna mellanrum slängde ur sig roliga repliker och danser, och brast ut i sång. Det som också uppskattades av publiken var att man som åskådare blev inkluderad i pjäsen. Åskådarna kunde hjälpa karaktärerna lösa problem, och fick bland annat lära sig applådera, något man bara gjorde fram till 2020-talet!

Enligt många tog pjäsen slut ganska plötsligt, vilket gav åskådarna möjligheten att tolka slutet själva. Pjäsen var välplanerad, in i sista detalj, då till exempel en maskin som gav ifrån sig ett ljud då någon passerade den hade placerats vid ingången till salen, och som enligt karaktärerna skulle radera publikens minnen om pjäsen. Många i publiken överraskades av det plötsliga slutet, men fick sig ett gott skratt under pjäsen!

 

Antonia Berlin och Emma Tuomolin