Lokalbytet vidgade Hurja Piruettis verksamhet

Det omtalade kulturhuset Fokus i Karis öppnade sina dörrar för allmänheten den 22 augusti 2022. I Fokus finns också Tryckeriteatern där dansskolan Hurja Piruetti ska ha sina två årliga föreställningar. Katja Köngäs som är grundare av Hurja Piruetti tycker att det är fint med ett kulturhus i Karis med uppdaterad teknik, som gör föreställningarna mer levande.

Kulturhuset ligger nära Hurja Piruettis egen lokal vilket gör det smidigare att ordna föreställningarna. Scenen är också gjord för föreställningar och liknande.

– Det är bra att scenen redan har dansmattor så vi inte behöver ta med egna till föreställningarna, säger Köngäs.

Hon säger att scenen är större än på förra Tryckis men är inte lika stor som somliga hade hoppats. I gamla Tryckis var alla dansare mer samlade i omklädningsrummen men i det nya finns det tre relativt små omklädningsrum som inte rymmer alla Hurja Piruettis dansare. Fenix-salen användes på julföreställningarna som omklädningsrum och det fungerade bra. 

Köngäs tycker det är fint att man kan synliggöra kulturen och erbjuda mer under samma tak. Huset ger också mer möjligheter till samarbete inom olika konstformer. Tryckis har använts mer av Hurja Piruetti nu än tidigare eftersom Hurja Piruetti är i Fokushuset varje vecka. Det nya huset gör det möjligt att vara där till rimliga priser och Köngäs känner då en möjlighet att ordna fler än två föreställningar per år.

– En viktig del av dansandet är att få uppträda och det är viktigt för de unga dansarna att de får vara med och visa vad de har lärt sig, tycker Köngäs.

Hurja Piruetti var också med i projektet Kreativitet i politiken med uppvisningen Konstens röst. Hurja Piruettis vårföreställningar ska även äga rum på Tryckisscenen. Föreställningarna har olika teman varje år med danser koreograferade efter det. Till föreställningarna hör även en del med färgstarka danser Showcase. I år börjar Hurja Piruettis vårföreställningarna den 24 april. 

 

Antonia Berlin