Abijumpa, en roligare jumpakurs!

Årets abiturienter har under hela hösten gått kursen Gy16, motion för framtiden. En rolig kurs för abin där man har möjlighet att testa på något nytt och kanske till och med hitta en ny hobby. 

De senaste månaderna har vi abin fått testa på mycket nytt under kursen Gy16. Sebastian Mattsson, gymnastiklärare vid KBG, har hållit i trådarna för kursen för abiturienterna. Kursen har stärkt bandet mellan oss studerande och vi har haft väldigt roligt tillsammans. Vi har bland annat fått testa på golf, ridning, lasertag, bågskytte och bowling. En del aktiviteter har vi behövt betala för från egen ficka men det har inte varit fråga om stora pengar. I slutändan har det varit värt det då man får uppleva mycket roligt med sina jämnåriga. Vi har dessutom själva fått komma med önskemål som Mattsson sedan försökt uppfylla. Kursen rekommenderas starkt för alla som vill testa på något nytt!

Tillsammans med Elin Blomfelt och Anna Niemelä, studerande vid KBG, fick jag besöka Billnäs Ridcentrum där jag befinner mig största delen av min fritid. Elin och Anna hade möjligheten att testa rida två av stallets fina ponnyer, Ava och Varpu. Det var roligt att få visa hur vi har det i stallet även om de inte själva rider eller är intresserade av sporten. Tyvärr var det inte så många intresserade som jag hade hoppats på. Ridningen är så mycket mer än att bara skumpa runt på en häst och att mocka boxar. Jag frågade Elin vad hon tyckte om att rida.

– Jag var exalterad över att få testa rida och det kändes som en väldigt rolig jumpalektion. När vi kom till stallet kändes det lite skrämmande eftersom hästarna var så stora, säger Elin.

När vi hade borstat klart hästarna ledde vi ut dem till manegen vilket Elin tyckte att gick bra. Vi spände sadelgjordarna, fixade stiglädren och sedan var det dags att hoppa upp. För mig kändes det som vilken annan dag som helst eftersom jag rider så många dagar i veckan. För Elin kändes det inte lika lätt. 

– När vi skulle hoppa upp och börja rida kändes det väldigt skrämmande. Man sitter så högt uppe och det kändes som att hästen hade mer kontroll över mig, än vad jag hade över den. Hästar är flyktdjur och kan när som helst skena iväg och då skulle jag falla av. Efteråt kändes det bra och det var roligt att få testa men i stunden kramade jag mig fast i sadeln och bad till gud att jag inte skulle falla av, berättar Elin. 

Jag tyckte själv att det var roligt att få ta med mina vänner till stallet. Även om det var skrämmande för dem hade vi två av stallets tryggaste ponnyer. Förhoppningsvis känns det inte lika skrämmande för dem om de någon gång får testa rida igen. 

Eden Wessman, studerande vid KBG, har uppskattat kursen. 

– Jag tycker att stämningen har varit bra och gymnastiken har varit varierande, säger Eden. 

De flesta kurser har dock något som är negativt. 

– Det negativa har varit att det ibland kostar, konstaterar hon. 

Hon tillägger att det ändå är förståeligt att det ibland kostar för att man ska kunna delta. Hon uppmanar också nästa års abin att gå kursen. 

Jag hoppas för de kommande abiturienternas skull att kursen fortsätter. Jag har själv tyckt mycket om den och vill att andra också ska få ta del av kursen! 

Bilder från när vi testade bågskytte och lasertag.

 

Ida Holmberg