Tatueringar: En hit eller en miss?

Tatueringar är något som bara blir vanligare och vanligare i vårt samhälle. När man ser på de tidigare generationerna var tatueringar mest för sjömän och kriminella. I dagens samhälle kan vem som helst ha tatueringar. Det går nu att hitta tatueringar bland alla sorters människor oberoende av ålder och kön.

Jag har alltid varit intresserad av tatueringar och ända sedan jag var liten har jag velat skaffa tatueringar. Mitt intresse för tatueringar började när jag fick engångstatueringar som gåva. Jag har också haft mycket kontakt med tatueringar sedan jag var liten då många av de fotbollsspelare som jag har sett upp till har haft tatueringar. Mina föräldrar har länge fått höra om att jag vill skaffa tatueringar och de har minst lika länge sagt att jag inte får skaffa tatueringar. De starkaste argumenten mot att jag inte skulle skaffa tatueringar var “tänk om du ångrar dig” och “det där är bara ett slöseri med pengar”. Mitt motargument som till sist ledde till att jag fick skaffa min första tatuering redan som 17-åring var “jag skaffar bara sådant som betyder något för mig”. Detta argument har hållit då jag hittills har skaffat tatueringar som står för familjemedlemmar.  

Det är ingen liten sak att skaffa tatueringar och för många är det en mycket svårt att välja en tatuering som de verkligen kommer vara nöjda med. När jag har frågat mina vänner om de vill skaffa tatueringar så har svarat oftast varit nej. Orsaken till att mina vänner inte vill skaffa tatueringar är den att de tror att de inte kan komma på en tatuering som de verkligen kommer att vilja ha på sin kropp för resten av livet. Det finns några tips som kan hjälpa om man är osäker på om man vill skaffa en tatuering eller inte. Det första är att man ska länge fundera på själva idén och helst tycka om tatueringsidén under flera månader och inte bara någon dag eller några veckor. Ett annat tips är det att man printar bilder på en tatuering som liknar den som man själv vill skaffa och sedan hänger upp bilderna runtom i ens hus. Man gör detta för att man ska kunna se tatueringen ofta och märka om man gillar den eller inte. När man sedan skaffar en tatuering ser man den så gott som hela tiden.

Innan man tar en tatuering finns det vissa saker som man borde tänka på. Det som nästan alla tatuerare nämner är det att man ska både äta och dricka ordentligt innan man börjar och detta tycker jag att är mycket viktigt att man gör. Det andra som jag skulle rekommendera är det att man försöker kommunicera med sin tatuerare så att hen vet hur ens läge är. Detta hjälper både en själv och tatueraren då tatueraren vet vilka områden som hen ska undvika om de är extra ömma eller om man borde ta en paus för att t.ex äta eller för ett toalettbesök.

Jag ville veta hur läget med tatueringar i KBG var så jag gjorde två undersökningar. Den första undersökningen gjorde jag bland husets lärare och resultatet visar att våra lärare fortfarande är ganska old-school gällande tatueringar. Jag frågade totalt 15 lärare om de hade tatueringar och i så fall hur många. Resultat var det att bland dessa 15 lärare fanns 4 tatueringar och dessa 4 tatueringar fanns hos 2 lärare som hade 2 tatueringar var.

Jag gjorde en liknande undersökning bland studerandena i huset och de fick frågor om de har tatueringar eller inte, om de har tatueringar hur många och om de inte har tatueringar så vill de i så fall skaffa tatueringar. Om vi börjar med husets nybbisar så var resultaten inte förvånande. Av 33 nybbisar som svarade på frågeformuläret så hade ingen tatueringar. När man sedan ser på hur  många som vill skaffa tatueringar så var det 23/33 som svarade att de vill skaffa tatueringar. Fortsättarnas resultat var inte heller förvånande. Det var 2/25 fortsättare som hade tatueringar och båda fortsättarna som hade tatueringar hade 2 tatueringar. Våra fortsättare verkar vara lite osäkra då de på något sätt lyckades få in ett “kanske” alternativ på den sista frågan. Det var 13/23 som vill skaffa tatueringar, 5/23 som inte vill skaffa tatueringar och 5/23 som svarade “kanske”. Sist men inte minst har vi skolans abin. Abinas resultat var ganska så lika som de andra årskursernas resultat men abinas resultat visar ändå att vi är äldst i huset. Av 25 abin som svarade hade 4 tatueringar. De var 1 abi som hade 1 tatuering, 2 abin som hade 2 tatueringar och 1 abi som hade 4 eller fler tatueringar. Bland de abin som inte har tatueringar var det 16/22 som vill skaffa tatueringar och 6/22 som inte vill skaffa tatueringar. 

När man ser procentuellt på det hela så har våra lärare procentuellt mera tatuerade människor än vad vi studerande har. Bland lärarna är ungefär 13% (2/15) tatuerade och bland studerande är det ungefär 8% (7/84). Jag tror att i framtiden kommer det att finnas fler lärare och studerande i KBG med tatueringar. Jag tror detta både för att tatueringar överlag i samhället blir vanligare men också för att vi har en mycket öppen och tillåtande miljö i KBG. 

 

Noah Lönnqvist