Citha Dahl från JO på besök

På torsdagen samlades Sl5, Politik i praktiken, för att lyssna på Citha Dahl som jobbar för riksdagens justitieombudsman. Studerandena fick en inblick i vad jobbet innebär och vilka som är justitieombudsmannens arbetsuppgifter. 

Riksdagens justitieombudsman, JO, är ett kansli i anknytning till riksdagen, som ligger i lilla parlamentet. JO inledde sin verksamhet redan år 1920, och är alltså den högsta laglighetsövervakaren.

Till JO:s verksamhet hör bland annat att övervaka myndigheter, ta emot klagomål, göra undersökningar och inspektioner. Klagomålen kan handla om barnskyddsanstalter, äldreboenden, vårdhem men också om vaccineringar mot corona eller  kristliga julfester i skolorna och förstås mycket annat. Justitieombudsmannen tog emot över 7000 klagomål år 2020, och under åren har klagomålen ökat i och med coronapandemin och genom att människor i allmänhet är mera medvetna om sina rättigheter. 

Utöver detta övervakar JO olika myndigheter, domstolar, domarkåren, statens och kommunernas ämbetsverk, socialarbetare och kyrkan med mera. JO åker också på olika inspektioner för att se att allt fungerar som det ska. 

Citha Dahl har ansvar för informationen och sköter bland annat om att formulera om olika utlåtanden eller beslut till “vardagsspråk”. 

Tack Citha för att du kom och berättade om ditt jobb, superintressant!

 

Alma Björklund