Riksdagsbesök

Efter en lång väntan var det äntligen dags för deltagarna i kursen “Politik i praktiken” att styra kosan mot Helsingfors och Finlands riksdag! Drygt 20 studerande är med på kursen där man behandlar olika delar av politiken och hur samhället fungerar. Dessutom åker vi på olika exkursioner och får besök av flera beslutsfattare. 

Då vi kom till riksdagshuset och klarat oss igenom den omfattande säkerhetskontrollen hade vi äran att träffa riksdagsledamot Johan Kvarnström. Kvarnström berättade om sina tidigare jobb och om arbetet som riksdagsledamot i SDP. Kvarnström diskuterade situationen i dagens värld med allt från pandemin, Rysslands attack mot Ukraina och energikrisen till reformen gällande förlängd läroplikt och avgiftsfri utbildning på andra stadiet. Kvarnström berättade också om flera andra reformer som genomförts under hans första mandatperiod som riksdagsledamot som t.ex. den mycket betydande social- och hälsovårdsreformen (sote).

Efter träffen med Kvarnström fick vi följa med hans assistent på en rundtur i riksdagshuset. Eftersom vi var i riksdagen på en torsdag fick vi till slut också följa med på frågestunden. Under frågestunden ställde riksdagsledamöterna frågor till ministrarna i Sanna Marins regering gällande EU:s skogsstrategi och Finlands finanspolitik.

 

Anastasia Aitio & Alma Björklund