Skottland först i världen med gratis mensskydd

Gratis mensskydd har länge varit på tapeten och nu händer äntligen något. De flesta kvinnor får mens varje månad och behöver då köpa något form av mensskydd. Att mensskydd är dyrt vet de flesta och man hör ofta diskussioner om ifall de borde vara gratis eller inte. Nu har Skottland blivit först i världen med att dela ut gratis mensskydd. 

Skottland är det första landet som inför gratis mensskydd. Från och med 15 augusti kan de som har mens hämta ut gratis mensskydd. Skotska parlamentet har finansierat en app för att man så lätt som möjligt ska kunna hitta platser som erbjuder mensskydd. Sedan 2018 har mensskydd funnits tillgängliga gratis på skolor, universitet och yrkeshögskolor i Skottland. Parlamentsledamoten Monica Lennon lade fram förslaget och motiverade det med att ingen ska behöva oroa sig för hur de ska få tag på nästa binda eller tampong. Socialminister Shona Robinson säger i ett uttalande:  “Arbetet vi gör i Skottland fortsätter att vara världsledande”. I andra delar av världen kommer det så småningom också att införas gratis mensskydd på skolor så som i exempelvis Washington och Guam.

Varje månad lägger en kvinna ungefär 10-15 euro på mensskydd. Varje år kostar det då 120-180 euro och under hela en kvinnas livstid kan summan gå upp till 5400-8100 euro eftersom kvinnor har mens ungefär 45 år. Det handlar alltså om mycket pengar och många har inte de pengarna att lägga på mensskydd utan väljer istället att använda sig av toalettpapper eller inget skydd alls. Hjälporganisationen Plan International gjorde en undersökning 2017, där det kom fram att 10 procent av de som har mens någon gång inte har haft råd med sanitetsprodukter. Detta har setts som en risk för att ungdomar ska skolka men det är såklart också fråga om hygien. Inom slumområden där kvinnor inte har råd med mensskydd är det vanligt att de letar efter använda mensskydd som de tvättar för eget bruk. Det kan såklart leda till infektioner och andra besvär. 

Något som också blivit populärt är mensskyddsautomaterna RedLocker som kom ut på marknaden 2018. Arbetsplatser och skolor kan beställa egna automater som de kan placera ut så att de som behöver kan ta gratis mensskydd. RedLocker tycker att det är viktigt att de med mens kan hålla en god hygien även under mens. På RedLockers hemsida kan man läsa om många olika orsaker till att det borde finnas sanitetsprodukter tillgängliga för alla. Eftersom mens fortfarande är förknippat med skam vill RedLocker krossa tabun genom att försöka normalisera mensskydd och mens. Om mensskydd finns på alla toaletter blir det mer naturligt och kanske något man lättare pratar om. Det ökar även tryggheten på arbetsplatsen eller i skolor då man inte behöver oroa sig när man får mens då mensskydd alltid finns tillgängligt. 



 

Ida Holmberg