Ett land, två viljor

Broken bottles under children’s feet

Bodies strewn across the dead-end street

But I won’t heed the battle call

It puts my back up, puts my back up against the wall

Sunday, bloody sunday U2

Irland och Nordirland har länge präglats av sina konflikter. Nationalisterna, till största delen katoliker, vill att Nordirland ska slås ihop med Irland eftersom de ser sig som irländare. Unionisterna, till största delen protestanter vill att Nordirland ska hållas som en del av Storbritannien. 

 

Irlands tidiga historia

De första tecknen på människoliv på ön Irland hittas cirka 6000-7000 f.Kr. De första samlar- och jägarsamhällena hade tagit sig till Irland  från Skandinavien via Skottland. 

Senare, cirka 3000 f.Kr. började jordbruket växa fram.

De keltiska gallerna började vandra in i landet cirka 500 f.Kr. och ursprungsbefolkningen blev allt mindre. Under kelternas tid delades landet in i många olika små kungadömen som stred sinsemellan.

På 400-talet började kristendomen sprida sig in i landet. Vissa säger att det är skyddshelgonet Saint Patrick som kom bland andra missionärer till Irland för att lära ut kristendomen. 

I slutet av 700-talet började vikingarna härja i Irland och blev i strid med de keltiska kungadömena. De lyckades till slut grunda små städer vid kusten. 

 

Englands erövring av Irland

Redan på 1100-talet började England sin erövring av Irland efter att vikingarna varit där. Det var ändå först på först på 1500-talet som England fick nästan hela ön erövrad. I nordost, i provinsen Ulster, stötte engelsmännen på mest motstånd. Därefter delades Irland upp av engelsmän, skottar, walesare. På 1700-talet hade man redan börjat ta bort mycket av katolikernas frihet, allt från att köpa land till att rösta eller jobba med offentliga tjänster. Detta kallades för strafflagarna.

Irland förblev under engelsmännens styre i flera hundra år, tills 1920. 

 

Påskupproret

Under påsken 1916 började det så kallade påskupproret, centrerat till Dublin. Upproret startades av irländska nationalister, målet med upproret var att bryta sig loss från det brittiska styret. Frihetskämpen Padraig Pearse stod i spetsen för nästan 2 000 upprorsmän. Upproret började i Dublin och de lyckades få kontroll över staden i cirka en veckas tid. De brittiska styrkorna gjorde dock ett brutalt slut på upproret då Storbritannien bombarderade byggnaderna där upprorsmännen hade vistats. Britterna använde bland annat kanoner som de förstörde byggnaderna med. 

Upproret resulterade i 450 döda samt över 2 500 skadade. Det brutala sättet britterna handskades med påskupproret fick allt fler irländare att vända sig mot det brittiska styret. 

 

Irländska frihetskriget 1919-1921

Under tiden då Irland var under brittiskt styre togs mycket av rättigheterna bort av de ursprungliga irländarna, till exempel språket och demokratiska rättigheter.  Irländarnas ställning blev lite bättre i mitten av 1800-talet, på grund av en union som slöts mellan Irland och Storbritannien. Detta innebar att Irlands parlament upplöstes och istället fick de ha representanter i Storbritanniens parlament. Under slutet av 1800-talet började de irländska nationalisterna kräva en så kallad “home rule”, alltså att Irland skulle få mera självständighet. Detta godkändes först 1912, men lades snabbt på is i och med första världskrigets utbrott. 

I början av kriget använde man inte så mycket våld som i slutet av frihetskriget.

År 1918 hölls parlamentsval där det nationalistiska partiet Sinn Fein vann stort i hela landet förutom i Nordirland. År 1919 förklarade sig Irland självständigt. Detta svarade dock Storbritannien på genom att sända trupper till landet. Oroligheterna slutade först år 1921. I detta skedet var man mycket trött på kriget på båda hållen.  



Anglo-irländska avtalet

Efter frihetskriget skrev man under ett avtal, det så kallade anglo-irländska avtalet som gick ut på att Irland skulle bli en fristat och en autonom dominion inom det Brittiska samväldet. Nordirland omfattades inte av detta avtal och förblev en del av Storbritannien. När Irland alltså förklarades självständigt fick Nordirland bli en självstyrande del av Storbritannien.

 

Inbördeskriget

Det irländska inbördeskriget pågick åren 1922-1923. Man kan säga att de två parterna var å ena sidan IRA, det vill säga Irländska republikanska armén, som var emot det anglo-irländska avtalet och å andra sidan Irlands regering. Det anglo-irländska avtalet fick dock också IRA att dela sig i två delar, eftersom en del var emot avtalet och en del för detsamma. 

Denna gång stred man inte tillsammans mot engelsmännen, utan mot varandra. Inbördeskriget var orsaken till att Irland delades i republiken Irland och Nordirland som hör till det Brittiska samväldet.

 

Den blodiga söndagen

Den blodiga söndagen var en dag då katoliker samlades för att demonstrera mot det brittiska styret, detta skedde den 13 januari 1972 i staden Derry. En grupp ungdomar lämnade marschen för att anfalla den brittiska militären. Militären svarade än en gång mycket våldsamt och aggressivt. Dagens incidenter ledde till 13 döda och 13 skottskadade. 

 

Torget där den blodiga söndagen utspelade sig

Man kan säga att konflikterna i Nordirland i väldigt hög grad handlar om unionister som vill höra till Storbritannien och nationalister som vill att Nordirland ska höra ihop med Irland. Majoriteten av unionisterna är protestanter och nationalisterna är i sin tur katoliker. 

Nu kan man ställa sig frågan: varför man är rädd för att likadana konflikter skulle blossa upp igen? 

 

And the battle’s just begun

There’s many lost, but tell me who has won?

The trenches dug within our hearts

And mothers, children, brothers, sisters torn apart

Sunday, bloody sunday U2

 

Karta över hur ön ser ut idag

 

 

Alma Björklund 

 

Källor: 

https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/varldens-lander-historia/europa-historia/irlands-historia  15.3.2022

https://sv.wikipedia.org/wiki/Irlands_historia 15.3.2022

Låttext: Sunday, Bloody Sunday av U2 16.4.2022


Bilder:
 

https://images.pexels.com/photos/949578/pexels-photo-949578.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/Free_Derry_Bloody_Sunday_memorial_march.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/Map_of_Ireland%27s_capitals.png