Anastasias första år i KBG

Anastasia Aitio, 17, studerande i Karis-Billnäs Gymnasiu

 

17-åriga Anastasia Aitio går första året i Karis Billnäs gymnasium. Jag intervjuade henne om hur det första året i gymnasiet har varit. 

 

Kan du berätta kort om dig själv?

Jag heter Anastasia Aitio och är 17 år gammal. Jag är en glad och positiv tonåring som älskar idrott, att umgås med vänner och att läsa. Jag studerar i Karis-Billnäs gymnasium och har snart gått klart mitt första år här. 

 

Varför valde du att söka till KBG?

Den största orsaken till att jag sökte till KBG var att det är ett närgymnasium och det kändes som rätt val för mig med tanke på mina framtida studier. Eftersom jag inte ännu vet vad jag vill utbilda mig till kändes KBG som ett säkert val. 

 

Hade du några förhoppningar eller fördomar innan du började gymnasiet?

Innan jag började i KBG trodde jag att gymnasiet skulle vara mycket svårare än högstadiet. Jag trodde också att provveckorna skulle vara mer stressande och jobbiga än vad de är. Provveckorna är egentligen väldigt sköna och jag tycker inte att det är något man ska stressa över ifall man vill söka till gymnasiet men är orolig för alla prov. Det är också väldigt skönt att alltid veta när proven kommer, i högstadiet visste man aldrig så långt före. Nu hinner man förbereda sig ordentligt och på så sätt minska stressen. Trots allt det var gymnasiet ganska likt mina förväntningar. Jag visste ju själv att det skulle krävas mer av mig än i högstadiet. 

 

Trivs du bra i skolan?

Jag trivs väldigt bra i skolan. Stämningen mellan eleverna är bra och eftersom skolan är så liten blir man mycket närmare varandra och lärarna. Jag tycker om att skolan ordnar mycket aktiviteter och tillställningar för eleverna, det får en att orka lite bättre med allt annat i skolan. 

 

Hur kändes den första provveckan på hösten? 

Den första provveckan kändes ganska stressig eftersom jag inte var van vid det systemet. Trots det fick vi mycket stöd från lärarna och de hjälpte oss att komma igång med allt. Innan jag började gymnasiet trodde jag att det skulle vara mycket jobbigare än vad det egentligen var. Vi kom snabbt in i det och nu känns provveckorna sköna och ett mycket bättre system än vad högstadiet har.  

 

Hinner du bra med både hobbyer, skola och vänner? 

Jag tycker att man hinner bra med allt man vill göra på fritiden. Ibland behöver man prioritera och fundera vad som är viktigast men oftast får jag det att gå ihop bra. Skolan tar såklart tid, speciellt om man har många kurser under en period men man hinner bra med hobbyer eller annat. Jag tycker inte att man ska stressa över gymnasiet och lägga hela sin fritid på skolan, man behöver göra annat och koppla av ibland. 

 

Är det något speciellt du ser fram emot under de kommande åren i KBG?

Jag ser speciellt fram emot gamlas dans nästa år. Jag ser också fram emot 04-ornas penkis och överlag stora händelser. Självständighetssupen är också något jag ser fram emot väldigt mycket. Alla tillställningar som skolan ordnar är alltid roliga och något man väntar på. Jag tror egentligen att alla ser fram emot sådant som gamlas dans, penkis även om det kanske inte just då är ens eget år. Alla tillställningar för samman skolan på ett sätt och man får göra något roligt tillsammans. Sista skoldagen ska också bli väldigt rolig. 

 

Vet du redan vilka ämnen du vill skriva i studentskrivningarna eller vad du vill göra efter gymnasiet?

Jag tror att jag vill skriva historia, samhällslära, matematik, finska, engelska och såklart modersmål som alla måste skriva. Jag har också lite funderat på att skriva filosofi, franska eller tyska men jag har inte bestämt mig ännu. Huvudsakligen är det nog de första sex ämnena jag nämnde som jag ska skriva, sen vet man ju aldrig om det kommer till något. Eftersom jag är så intresserad av samhällslära och historia skulle jag vilja studera juridik men jag tycker också väldigt mycket om konsthistoria och historia överlag. Mer än så vet jag inte i dagsläget. 

 

Ida Holmberg