KBG:are ute i Europa

Liam Hagman

“Oi maamme, Suomi, synnyinmaa” hördes det i en idrottshall i Belgien för några veckor sedan. Det var Finlands U18-landslag i handboll som sjöng nationalsången för första gången som ett officiellt landslag. I truppen fanns en av våra nybörjare, Liam Hagman. 

Liams resa mot juniorlandslaget började redan när han började på sjunde klass. Finlands handbollsförbund använder systemet yläkoululeirit där man ordnar läger för lovande spelare och detta bygger sedan grunden till juniorlandslaget. Detta tycker Liam om yläkoululeirit.

– Jag tycker själv att det är en bra process som ger mycket bra träning. Yläkoululeirit är också en bra möjlighet att utvecklas för de spelare som är i föreningar där man inte har lika stor juniorsatsning, 

Yläkoululeiritprocessen är för Liams del slut nu när det har blivit juniorlandslag. Efter det här kommer Liam att delta i läger för juniorlandslaget.  

 – Skönt att faktiskt vara i landslaget, erkänner Liam.

Att få representera sitt land är alltid en speciell sak. Liam är av samma åsikt.

– Det var en speciell känsla när man drog på matchtröjan. Det var en dröm som gick i uppfyllelse.

När jag frågade om han ser sig själv i herrlandslaget om några år så svarade han med ett självsäkert leende, “juu”. Det som också var speciellt för Liam var det att han var kapten för laget fast att han hörde till de yngre i truppen. 

– Såklart är det en stor ära att få vara kapten i första landslaget. Det var kiva att få vara kapten och jag är stolt över laget och stolt över att jag fick leda laget.

Liam fick relativt mycket speltid i en trupp med många lovande spelare. 

-Det är ju alltid roligt att få spela mycket och inte kan man ju direkt klaga.

Juniorlandslagets motstånd i Belgien hette Belgien, Luxemburg och Litauen. Liam gillade att få spela mot nytt motstånd och tycker att motståndet var utmanande. 

– Det var stor skillnad i tempot jämfört med här hemma i Finland. I halvlekspausen i första matchen mot Belgien sa jag till vår tränare, “huhhu viket tempo”.

Landslaget hade ett förberedande läger i Kisakallio dagarna före turneringen i Belgien. Liam deltog på lägret men han hade också egna förberedelser inför turneringen. Liam hade en ledbandsskada här på hösten så mycket fokus låg på att rehabilitera och på att få konditionen tillbaka.

Den sista frågan som jag pinade Liam med var det om han kunde nationalsången på finska. 

– Såklart, såklart. Vi övade också på den på vårt förberedande läger.



Noah Lönnqvist