Abiturienternas syn på distansstudier

Julian och Elina

Den 7 januari då studerandena var redo att återgå till skolan efter jullovet, började diskussionerna om distansstudier igen. Coronasmittfallen under jullovet hade varit väldigt många och samhället började närma sig riskläge. 

Abiturienterna är främst oroliga för skrivningarna och för studentprogrammet, det vill säga penkis och abikryssningen som de väntat på ända sedan första dagen i gymnasiet.

– Diskussionerna om att vi eventuellt skulle tvingas ha distansstudier oroade mig lite. Samtidigt som jag tycker det är skönt att få göra skoluppgifter hemifrån i egen takt, finns det även kurser och uppgifter som jag måste vara i skolan för att kunna avlägga. Jag är även rädd för att vårt penkisprogram och abikryssningen inte kan genomföras, både på grund av att det finns en risk att vi tvingas på distans men också på grund av att coronasmittfallen har eskalerat på sista tiden, säger Elina Ervast som går sitt sista år i Karis-Billnäs gymnasium.

Abiturienterna har bara några veckor kvar i skolan tills läslovet börjar, vilket för de flesta innebär intensiva förberedande kurser och uppgifter som måste lämnas in. Förutom det är abiåret tungt och stödet som fås från skolmiljön krävs.

– Man lär sig bäst under närundervisning, säger Julian Kevin. Han tillägger att resultaten i studentskrivningarna riskeras utan rätt förberedelser.

Julian Kevin tycker ändå man måste se på det från andra perspektiv. 

– Med tanke på hur snabbt coronan sprider sig så är det bara en tidsfråga innan det börjar sprida sig i vår skola, vilket vi skulle kunna undvika genom distansstudierna, påpekar han.

Just nu finns inget som indikerar att distansstudier skulle kunna bli aktuella. På det senaste tiden har det varit väldigt rörigt angående ämnet då regeringen bollar fram och tillbaka i frågan. Inger Damlin, förbundsordförande för FSL, säger i Yles artikel “FSL: Regeringens beslut om närundervisning kom för sent” publicerad 7.1: “Det är olyckligt att man bollar av och an med skolan som en slags politisk spelbricka.”

Just nu är riktlinjerna att studerandena ska vara hemma från skolan ifall de har symtom och misstänker coronasmitta eller om de blivit exponerade för covid.

Hittills har studerandena i Karis-Billnäs gymnasium skött det väldigt bra gällande pandemin. Inga krislägen har ägt rum där någon haft corona i skolan. Dock är vissa studerande oroliga för sina liv utanför skola: 

– Under fredagen 7.1 var de positiva fallen i landet 9 921, och jag kan tänka mig att vi kommer ha coronafall i skolan förr eller senare. Jag jobbar inom vården och är väldigt försiktig på fritiden för att undvika att bli smittad, men nu med omicronvarianten är jag rädd att bli smittad i skolan och föra smittan vidare till jobbet, säger en abiturient som vill vara anonym.

Trots att det ännu är en tid innan studentskrivningarna inleds, vill studerandena inte hamna i samma situation som skribenterna våren 2020, då vissa studentprov tidigarelades på grund av att man var rädd för att coronan skulle eskalera och skribenterna hamna i karantän. Detta gav skribenterna mycket mindre tid att läsa och förbereda sig för dessa prov. Studerandena hoppas att studentskrivningarna tas i beaktande när beslut om distans- och närundervisning fattas.

 

Malin Mäkinen