På studiebesök i Åbo

 

Fredagen den 12.11 klockan 8.00 startade bussen fylld av studerande från Karis-Billnäs gymnasium mot Åbo. På agendan stod ett studiebesök i Åbos mest välkända skolor, det vill säga Åbo Akademi och yrkeshögskolan Novia. 

Vi hade på förhand fått anmäla oss till olika utbildningspresentationer. Det fanns många olika områden att välja mellan, såsom bland annat bildkonst, formgivning, musik och skönhetsbranschen i Novia och socialvetenskaper, pedagogik, psykologi, språk, teknik och hälsovetenskaper vid Åbo Akademin.

En av dem som var med, Julian Kevin, säger så här om hur han tänkte när han valde vad han ville lyssna på:

– Jag har valt bland annat ingenjörutbildning, samhällsvetenskaper och kemi- och processteknik. Det här passade mig utmärkt för det är ämnen som jag är intresserad av och jag är ännu osäker på min framtid.

Då vi anlände till Åbo blev vi avsläppta vid Åbo domkyrka där vi möttes av många bekanta ansikten från bland annat Ekenäs gymnasium och Karis Axxell.

Därefter gick vi till campus där vi kunde hitta tutorer från utbildningsenheterna som hjälpte oss att hitta rätt byggnad och rätt sal.

Dagen delades in i fem pass. På det andra passet fick vi hålla en liten lunchpaus, då det serverades baguetter och frukter.

 Såväl studerande som lärare höll kortfattade presentationer om utbildningarna. De berättade sådant som vad utbildningen innefattar och vad man kan bli efter studierna, samt om ansökningen och vad man får ut av kurserna.

Efter studiedagen kände Julian Kevin att han fått lite mera klarhet i sin framtid. 

– Jag vet nu vilka utbildningar som inte passar mig och de som kändes intressanta känns nu ännu mer möjliga.

Mathilda Söderström säger så här om dagen:

– Jag tycker det var mer intressant att få höra de studerandes synvinklar om utbildningarna istället för lärarnas.

Elina Ervast var glad att hon äntligen fick göra studiebesök:

– Jag tycker det var skönt att äntligen få göra dessa besök till skolorna. Det är så mycket bättre än att ha dem via Teams.

Nu känner vi oss mycket mer bekväma med att göra valet om våra fortsatta studier. Vi hoppas på liknande studiebesök i framtiden bara pandemin tillåter.

 

Malin Mäkinen