Bokrekommendationer

Några böcker som jag har snubblat över, ibland ordagrant. Den här listan består av ett mischmasch av skönlitteratur, facklitteratur och förstås lite filosofi. Jag har svårt att komma på något övergripande tema för denna uppställning, men kanske det inte är nödvändigt. Kanske det räcker att alla av dessa böcker enligt mig är – vissa mer och vissa lite mindre – tankeväckande. 

Naondel, Maria Turtschaninoff. Fantasy när den är som bäst. En bok fylld av väl genomtänkta karaktärer med intressanta historier att berätta. Det är faktiskt otroligt hur Turtschaninoff har lyckats skapa så många jämnstarka karaktärer som alla knyts ihop av ett gemensamt öde. 

Blod är tunnare än vatten, Jörn Donner. En man flyr det revolutionshärjade Ryssland till den nyblivna republiken Finland. Han tar sig in i ett hus på den finska sidan av gränsen, men när han stiger in står en kvinna och siktar på honom med en pistol. Hon låter dock bli av att avfyra, lägger ned pistolen och låter mannen stanna kvar i huset. Dessa två förälskar sig, underligt nog, i varandra, men framtiden är fortfarande osäker. Mannen löper risk för att bli skickad tillbaka till Ryssland om de finska myndigheterna hittar honom.

Sammetsdiktaturen, Anna-Lena Laurén. En bok som ärligt och utan att försköna lyfter fram olika ryska kulturdrag. Lauréns iakttagelser är skarpa – hon lyckas få ord på det som är svårt att beskriva med ord.

Förvandlingen, Franz Kafka. “När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt.” Med dessa ord inleds den absurda novellen. Men hur reagerar han? Och hur reagerar hans familj och arbetsgivare? I Förvandlingen lyckas Kafka beskriva en mardrömslik situation på ett lättsamt sätt. 

Sapiens – A Brief History of Humankind, Yuval Noah Harari. En berättelse om hur människan började som en irrelevant art i hörnet av Afrika och senare kom att härska världen. Sapiens är en populärhistorisk bok där författaren ofta briljerar med sina förmågor som berättare.

Sofies värld, Jostein Gaarder. “Mångfacetterad” är ett adjektiv bland många andra som beskriver hur unik denna bok är. Boken är samtidigt en roman och en introduktion i filosofins historia. I boken stöter läsaren på allt från levande speglar till parallella verkligheter. Finurligt eller hur? Det är kanske bättre att inte berätta mer. Läs den!

Brott och straff, Fjodor Dostojevskij. En desperat, fattig man övertygar sig själv om att utföra ett mord. Mordet har en omtumlande effekt på mannens psyke, vilket gör det svårt för honom att leva ett liv utan brottets skugga, som lägger sig över honom och försvinner inte trots otaliga försök av honom att rationalisera dådet. Romanen är en välkänd klassiker och innehåller flera djupa budskap, som inte föråldrats ett dugg.

Awakenings, Oliver Sacks. Ett tjugotal patienter i ett mentalsjukhus lider av katatoni. Patienterna förlorade förmågan att få kontakt med yttervärlden till följd av sömnsjukan som drabbade världen på 1920- och 1930-talet. Neurologen Oliver Sacks bestämmer sig för att pröva en ny medicin, L-DOPA, på dessa patienter, vilket oväntat får dem att vakna från sin katatoni. Men hur reagerar de när de får veta att de varit borta i tiotals år? Denna transcendentala berättelse baserar sig på verkliga händelser och finns också som film med Robin Williams i huvudrollen.

Om moralens härstamning, Friedrich Nietzsche. I boken, eller stridsskriften som författaren kallar den, kritiserar Nietzsche den kristna moralen och samvetet. Han lyfter fram två olika moraliska system: ett för de svaga och ett för de starka. Stridsskriften är chockerande och tankeväckande, skrämmande och tröstande.

1984, George Orwell. I denna dystopi övervakar staten allting som medborgarna gör. Historien omskrivs och anpassas regelbundet enligt statens önskemål. Statens arbetare Winston Smith börjar dock erinra sig om händelser från sin barndom, vilket förändrar hans synsätt gentemot partiet och historien. Han börjar längta efter frihet och försöker göra uppror. Romanen utgavs för första gången 1949, men den är fortfarande lika aktuell som då den kom ut – vilket man alltid ska nämna eftersom det hör till.

 

Oliver Heikkinen