Kräftcupen

Kräftcupen 2021 – Snilleblixten följer med

Det här veckoslutet kämpar Cedrik Sprengtman och Jan Vindergood om titeln för bästa pokerspelaren i Svenskfinland i den årliga Kräftcupen. Snilleblixten har skickat två redaktörer för att följa med och rapportera från den spänningsfyllda finalen i Karis där två av landets största pokerspelare möter varandra. 

Den unga Cedrik Sprengtman har fått en pokerspelares uppväxt av sin far, som idag är sonens manager. Sprengtman har stigit till toppen på bara några år och runt om i världen talar man om honom som ett mirakel. Den unga sensationen kom dessutom på en hygglig tredje plats i VM-tävlingarna i poker. Även om Sprengtman är förhandsfavoriten bland tv-publiken, saknar han sin motståndares, Jan Vindergoods, erfarenhet som han har samlat på sig under sin långa karriär. 

Den erfarna Jan Vindergood har också spelat kortspel sedan unga år, men började först spela i gymnasiet. I gymnasiet lanserade han även sitt nu rikskända täcknamn “Jan Vindergood” för att kunna spela på casinon. Smeknamnet blev kvar och idag är det bara äkta Karisbor som vet vad han på riktigt heter. Under Vindergoods skoltid i Karis blev han känd bland både elever och lärare som en riktig hasardspelare. Det har flera gånger dragits paralleller mellan Vindergoods kortspelande och den jämnåriga Rönn Janbergs förmågor inom handbollen. Vindergood har lyckan att få spela finalen på hemmaplan det här året. 

*

Klo 10.00: Matchen börjar i lugna tecken. Sprengtman leder med fem paletter efter att Vindergood försökte avskräcka den oerfarna Grankullabon men misslyckades. 

– Bortskämd, det är han. Gossen har råd att förlora han, spelar ju med släktens pengar, fnyser Vindergood.

Klo 10.42: Matchen börjar komma i gång och Vindergood går direkt till ett av sina kännetecknande drag, “kamikazen”, och kastar tio paletter på bordet. Sprengtman drar sig undan och låter den gamla Karisbon vinna tillbaka sina tidigare förluster. 

– Detta var något som jag hade förväntat. Det är ändå Jan Vindergood vi talar om, en av de kändaste hasardspelarna i världen. Jag har studerat hans spelstil sedan jag var liten och jag kan förutse hans varje drag, kommenterar Sprengtman självsäkert.

Klo 12.03: Spelarna tar lunchpaus. Det är den lokala restaurangen WK som sköter lunchserveringen. Vi sätter oss bredvid finalisterna för att lära oss om deras strategi inför den andra halvleken. Sprengtman vill inte diskutera om den kommande halvleken med oss medan Vindergood gärna ger några kommentarer. 

– Han är hårdare än vad jag trodde. Men jag har fortfarande kvar många specialdrag som kommer att göra honom stum, konstaterar Vindergood.

13.46: Sprengtman dominerar början på den andra halvleken. Han har skaffat en tydlig ledning till Vindergood, som med några undantag har lyckats hålla sina nerver. Efter att hans specialdrag “HURRI-kanen” kapsejsade fällde han dock några av åskådarna av frustration och röt efter mer dricka. Det är ytterst viktigt att hålla törsten borta för att kunna koncentrera sig bättre på spelet.

– Gamlingen håller på att rasa ihop. Jag föreslår pensionering, provocerar Sprengtman.

14.02: Sprengtman har nu ett fast grepp om matchen och det ser mer och mer ut som att Sprengtman kommer ta hem denna upplaga av Kräftcupen.

14.21: Spänningen är på topp. Vindergood och Sprengtman har lagt alla sina paletter i spel. Båda verkar självsäkra över vinsten, särskilt Sprengtman som redan har korkat en champagneflaska. 

–Det känns bra att äntligen få vinna Kräftcupen. Sprengtmandynastin är tillbaka!, kommenterar Sprengtman med champagneflaskan i handen.

– Inte ska pojken ta ut vinsten på förhand. Det finns mycket som kan hända ännu, förklarar en ovanligt lugn Vindergood.

14.25: Sprengtman har tre damer på bordet och en till dam kan möjligtvis ännu dyka fram från korthögen. Vindergood är ett kort ifrån en kunglig färgstege, men sannolikheten att få den är oerhört låg. Dealern vänder på det sista kortet. Publiken kan inte tro sina ögon: Vindergood får sin saknade pusselbit som fullbordar den kungliga färgstegen! Detta är Vindergoods första vinst i sin över fyrtio år långa karriär. Hemmapubliken hojtar hänsynslöst och upprepar “Vindergood” ett flertal gånger. Sprengtman avlägsnar sig från platsen som den första i släkten Sprengtman som har förlorat Kräftcupsfinalen, vilket för honom måste vara en stor skam.

– Från och med idag lanserar jag mitt nya specialdrag “Nästa station: Karis”, skrattar Vindergood. 

– Då var den pokersäsongen slut så nu är det dags att fira. Om ni vill ställa några fler frågor så hittar ni mig i Avalds, fortsätter en nöjd Vindergood

Årets vinnare Jan Vindergood prisbelönas och hela Karis jublar. Följande mästerskap ordnas i Sjundeå, men före det väntar en lång och intensiv träningssäsong i källarna.

Noah Lönnqvist & Oliver Heikkinen