BK 46 och COVID-19

 

Ny inkomstkälla och publik

Covid-19 är något som har påverkat alla på ett eller annat sätt. Också i Karis pulserande hjärta BK-46, har man märkt av effekterna av covid-19.

Roger Roos som är ordförande i BK-46 har gått med på en intervju där han berättar om hur covid-19 har påverkat BK. 

– Föreningsverksamhet har alltid varit en del av mitt liv. Detta var mitt första år som ordförande för BK och förra året var jag en del av styrelsen. Jag har själv aldrig spelat handboll men mina söner Jonathan och Ivan spelar handboll i BK, berättar Roos kort om sig själv.

Bk-46 ordförande Roger Roos

 

Problem i vardagen

Effekten av covid-19 märktes redan i mars 2020 då Finska handbollsförbundet valde att lägga ner alla serier och BK bestämde att ta paus med alla träningar för både juniorerna och herrlaget. Under sommaren 2020  fick lagen börja träna som vanligt utomhus och säsongsstarten på hösten började helt som normalt. Alla träningar och matcher höll på som vanligt mellan september och november men sista veckan i november stängdes allt och Raseborg valde att stänga Karis idrottshall för FM-ligan.

– Det har varit besvärligt med både matcher och träningar för herrlaget och alla juniorlag, konstaterar Roos.

 

Ekonomiska problem och inställda evenemang

Covid har haft en stor påverkan på föreningen när man beaktar att man inte har fått biljettintäkter eller intäkter från kaffeförsäljning under matcherna. Detta har kanske störst inverkan på BK på grund av att laget har den överlägset största publiksiffran i FM-ligan. Roos berättar att utan föreningens sponsorer skulle  BK inte ha klarat av detta. BK:s juniorsektion har inte haft  stora problem ekonomiskt tack vare att det har kommit intäkter från säsongsavgifter m.m. Några evenemang har BK ändå  behövt ställa in som bland annat sin julfest och avslutningen på våren. Utlandsturneringar som brukar vara en höjdpunkt för flera juniorlag varje säsong har man varit tvungen att ställa in.

– Det är många juniorlag som har tvingats ställa in utlandsturneringar till bland annat Sverige och Norge. Jag tycker att detta är mycket synd för det är många lag som har satsat på dessa utlandsturneringar, förklarar Roos.

 

Påhittiga lösningar till de ekonomiska problemen

BK har tvingats vara påhittiga för att försöka få intäkter under den rådande situationen och det har föreningen lyckats med. BK har börjat streama sina matcher på Solidsport och i samband med det så har föreningen också gjort det till en möjlighet att stödja föreningen med en virtuell biljett och med en virtuell kaffe och munk. För att höja stämningen i hallen har BK börjat sälja platser för pappfigurer där man kan välja en egen bild för sin pappfigur. BK har som målsättning att i framtiden kunna streama alla föreningens matcher på Solidsport med referat.

 

Stämning i hallen

Karis idrottshall är känd för sin publik och stämning men under dessa tider har hallen blivit mycket tystare. Den enda riktiga publiken i hallen är matchdelegatet och funktionärerna som alla bär masker under matchen. 

– Jag hoppas att publiken så snart som möjligt får återvända till hallen och återge den elektriska stämningen som Karis idrottshall är känd för i Handbollsfinland, säger Roos.

Tyst och stilla i hallen 1h före avkast mot Cocks i det övre slutspelet i FM-ligan

 

Text och bilder: Noah Lönnqvist