Aleksej Navalnyj – den ryska statens största hot

Aleksej Navalnyj är en rysk politisk aktivist och är nu det största hotet mot Putins maktposition. Han har bland annat gjort videor på internet och ordnat demonstrationer mot den ryska statens korruption. Aleksej Navalnyj är den ryska oppositionens ansikte mot den ryska presidenten Vladimir Putin. Aleksej Navalnyj vill visa för folket hur den ryska staten verkligen styrs och hur mycket korruption det egentligen förekommer. Han ser den ryska staten som tjuvar och bedragare.

Bild 1: Aleksej Navalnyj

 

Navalnyjs politiska bakgrund

Aleksej Navalnyj började sin karriär som politisk aktivist för 12 år sedan. Han började sin karriär på ett slugt sätt, han köpte aktier i företag som var ägda av staten och som aktieägare fick han information och tillgång till interna finansiella dokument som bevisade korruptionen som pågick inom den ryska staten. Informationen lade han sedan ut på sin blogg och avslöjade namn på flera tjänstemän som utnyttjade folkets pengar. I december år 2010 grundade Navalny “Rospil” som är ett projekt med målet att avslöja den verkliga korruptionen som pågår inom den ryska staten.

Den ryska staten förbjöd Navalnyj att vara med på tv-program så Navalnyj började sätta ut dokumentärer på internet om Kremls tjänstemäns överdådiga livsstil. Navalnyj har flera gånger blivit fängslad, blivit stämd för bland annat sina dokumentärer om Kremls tjänstemän och anklagad för att till exempel ha använt de ryska statssymbolerna på ett illegalt sätt enligt domstolen.

Navalnyj har också arrangerat flera stora protester under de senaste åren där man demonstrerat mot den politiska ledningen i landet och kritiserat hela statssystemet. Ett exempel är protesten som hölls år 2017 i Moskva där de samlades tiotusentals människor. Under demonstrationen greps över 1000 personer och bland dem Navalnyj. Han har också under åren blivit attackerad, till exempel år 2017 då han blev sprayad i ansiktet med kemikalier och nästan blev blind på ena ögat. Han misstänker att Putin ligger bakom attackerna på honom.

Bild 2: Navalnyj efter attacken på honom 2017

 

Navalnyj blir förgiftad

Det nu aktuella dramat kring Navalnyj började då han den 20 augusti 2020 blev förgiftad och insjuknade ombord på en flygresa mellan staden Tomsk i Sibirien och Moskva. Förändringen i hans tillstånd under flygresan var plötslig och våldsam. Det finns flera videofilmer som visar när Navalnyj skriker och gråter av smärta medan medlemmar i besättningen försöker hjälpa honom. Flyget tvingades nödlanda i staden Omsk där han placerades i intensivvård p.g.a. symptom av förgiftning

Blodproven på det ryska sjukhuset visar att han mår helt bra och att det inte finns spår av förgiftning. Detta trots att det finns tydliga symptom på att han är förgiftad och ligger i koma med allvarliga biverkningar. På sjukhuset försöker de förhindra Navalnyjs fru och personliga läkare från att träffa honom och det är definitivt något tvivelaktigt på gång. De känner sig inte säkra i Ryssland.Ett flygplan som betalats av Cinema for Peace Foundation skickas från Tyskland för att evakuera Navalny från Omsk för behandling på sjukhus i Berlin.

I Berlin tar de blodprov och andra test och de hittar spår av nervförgiftning. Det visar sig att han blev förgiftad av novichok som är ett brutalt kemiskt gift som utvecklades under det kalla kriget i Sovjetunionen. Detta är ett tecken på att den ryska staten är inblandad eftersom ingen annan använder detta gift. Navalnyj låg i koma flera dagar och tvingades bland annat att lära sig att gå igen eftersom nervgiftet påverkade honom så pass kraftigt.

 

Avslöjanden

Först trodde man att Navalnyj blev förgiftad av teet som han drack på flygplatsen men efter koman lyckades Navalny bevisa hur han blev förgiftad. Navalnyj spelade in ett telefonsamtal med en rysk spion inom federala säkerhetstjänsten, FSB. Mannen misstänktes av Navalnyj vara inblandad i hans förgiftning. Navalnyj använde ett program för att få sitt nummer att se ut som om samtalet kommer från FSB:s huvudkontor och låtsades att han vara en central person från FSB och frågade sedan spionen varför förgiftningen misslyckades. Spionen trodde på det hela och berättade mycket information under samtalet som spelades in där han bland annat avslöjade att de placerade giftet novichok i Navalnyjs underkläder medan Navalnyj bodde på hotellet i Tomsk. Samtalet varade i 45 minuter och inspelning publicerades den 21 december år 2020. Den ryska staten försöker försvara sig och påstår att samtalet är riggat. Hela detta drama och all uppmärksamhet kring den misslyckade förgiftningen av Navalnyj hotar den ryska staten och Putins makt.

Medan Navalnyj var på rehabilitering i Tyskland hade Navalnyj och hans team jobbat på hans största dokumentär hittills, nämligen om Putin. Navalnyj har tidigare gjort flera dokumentärer om ryska tjänstemän bland annat om Medvedev, en före detta rysk president. I dokumentären om Putin går han in på minsta lilla detalj om Putins korruption och hur mycket pengar han egentligen rövar bort från folket, medan en stor del av folket lever i fattigdom och saknar chansen att ta sig ut ur fattigdomen. I dokumentären visar de drönarvideor från så kallade “Putins palats” och förklarar hur Putins närmaste vänner är inblandade och hur de styr Ryssland.

 

Återkomsten

Efter Navalnyjs rehabilitering bestämmer han sig plötsligt för att flyga tillbaka till Ryssland för att möta Putin ansikte mot ansikte. Direkt när Navalnyj anländer till Ryssland grips han när flygplanet landar och döms till fängelsestraff. Medan Navalnyj grips i Ryssland lägger hans team upp dokumentären om Putin på Youtube och den sprids direkt över världen. Just nu har den 113 miljoner visningar vilket skrämmer Putin eftersom den avslöjar korruptionens verklighet och hur mycket pengar har blivit stulna genom korruption från det ryska folket. Vi pratar om flera hundra miljarder euro enligt Navalnyj.

Bild 3: Navalnyj arresteras på flygfältet då han anländer till Moskva

 

Varför är Putin rädd för Navalnyj?

Navalnyj är egentligen det enda stora hotet mot Putin i hemlandet och har flera år hållit på att ordna protester, dokumentärer och projekt mot Putin och den ryska statens korrumperade skikt, vilket skrämmer Putin. Det som skrämmer Putin mest är att Navalnyj inte kämpar för sitt eget bästa utan enbart för folkets bästa och för att visa dem verkligheten. Putins sätt att styra är att ha sina rika vänner vid sin sida och kontrollera hela ekonomin och röva bort folkets pengar, men nu börjar det ryska folket se sanningen bakom draperiet.

Tusentals ryssar tror inte längre på Putins propaganda utan vet att Navalnyj inte fängslades för att han är en brottslig. Utan därför för att han hotar hela Putins så kallade “korthus” som Putins makt är uppbyggd på med sina genomkorrumperade skikt.

Navalnyj återvände till Ryssland eftersom han visste att om han blir fängslad kommer det att uppstå flera protester och dra till sig mycket uppmärksamhet på Putin från väst. Gripandet av Navalnyj har dragit till sig mycket uppmärksamhet från EU eftersom gripandet av Navalnyj bryter mot de mänskliga rättigheterna och Ryssland utlandsrelationer hotas. Speciellt nu är det ett känsligt läge för Putin eftersom USA fick ny president. Donald Trump kritiserade väldigt lite Ryssland och visade inget större intresse för Ryssland. Joe Biden är i sin tur mindre mild mot Ryssland och har visat redan vad han tycker om Ryssland under perioden som han var senator. Detta är också en väldigt känslig tid för Putin gällande inrikespolitik eftersom det skall hållas presidentval om några år och det finns en risk att en stor del av befolkningen inte kommer att rösta på Putin eftersom de nu vet sanningen bakom korruptionen. Till en stor del tack vare Navalnyjs dokumentär som sprids i Ryssland. Man kan säga att Putin sköt sig själv i foten då han förgiftade Navalnyj.

 

Navalnyjs läge just nu

Just nu sitter Navalnyj i fånglägret i Vladimir enligt de ryska medierna. Fånglägret befinner sig cirka 200 kilometer utanför Moskva. Navalnyjs ursprungliga fängelsestraff var tre och ett halvt år men på grund av att han redan suttit i husarrest i cirka ett år är det förväntade fängelsestraffet cirka 2 och ett halvt år. Navalnyjs framtid ser inte så ljus ut men han har gett hopp till det ryska folket, vilket var hans mål från första början.

Nyligen har Amnesty International som kämpar för mänskliga rättigheter beslutat att inte längre klassa Navalnyj som samvetsfånge. Deras beslut grundar sig på att hans tidigare uttalanden för många år sedan räknas som hatretorik. Det vill säga, hans tidigare uttalanden räknas uppmana till våld vilket Amnestys inte godkänner. Det finns de som säger att Amnesty kan ha påverkats av Kremls kampanj mot Navalnyj och därför ändrat sin åsikt om Navalnyj som samvetsfånge. Andra säger att Amnesty slarvat med researchen kring Navalny innan man gav honom status som samvetsfånge.

Amnesty anser fortfarande att gripandet av Navalnyj är fel och kämpar för att han skall släppas. Navalnyj räknas fortfarande som en politisk fånge enligt Amnesty. EU och USA har inlett nya sanktioner mot Ryssland på grund av Ryssland brott mot de mänskliga rättigheterna.

 

Filip Elmgren

 

Källor:
https://svenska.yle.fi/artikel/2021/01/17/eu-och-politiker-varlden-over-reagerar-pa-gripandet-av-navalnyj-slapp-honom
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-protesterna-handlar-inte-framst-om-navalnyj-sjalv
https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/d%C3%A4rf%C3%B6r-l%C3%A4t-putin-gripa-navalnyj-trots-riskerna-1.40112018
https://edition.cnn.com/2020/12/21/europe/russia-navalny-poisoning-underpants-ward/index.html
https://sv.wikipedia.org/wiki/Aleksej_Navalnyj


https://svenska.yle.fi/artikel/2021/02/28/oppositionsledaren-aleksej-navalnyj-har-anlant-till-ett-fanglager-i-vladimir
https://svenska.yle.fi/artikel/2021/03/02/nu-ar-det-klart-eu-infor-sanktioner-mot-fyra-hogt-uppsatta-ryska-tjansteman

https://www.amnesty.se/aktuellt/uttalande-fran-amnesty-international-om-aleksej-navalnyj/
https://www.hbl.fi/artikel/amnesty-ser-inte-navalnyj-som-samvetsfange-fortsatter-anda-arbeta-for-att-frige-honom/
HBL 6.3 2021

Navalnjys dokumentär om Putin (med engelsk text)
https://www.youtube.com/watch?v=ipAnwilMncI

Navalnyj på flygplanet

Navalnyjs konversation med spionen (engelsk text)

Bildkällor:
Bild 1: https://www.google.com/search?q=aleksej+navalnyj&tbm=isch&ved=2ahUKEwiu_e3ltIfvAhWJkKQKHWj0BQoQ2-cCegQIABAA&oq=ale&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgQIABBDMgQIABBDMgQIABBDMgQIABBDMgIIADIICAAQsQMQgwEyAggAMgIIADICCAAyAggAOgQIABADUI-tMFiE1Tpg9N86aABwAHgAgAFliAGaApIBAzIuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEAwAEB&sclient=img&ei=4NY4YK4NiaGSBejol1A&bih=907&biw=1680#imgrc=MIlTNsVW2sN9KM&imgdii=EHqLDH_PcCyVlM
Bild 2: https://www.google.com/search?q=alexei+navalny+2017&tbm=isch&ved=2ahUKEwiqjsHalofvAhUQP-wKHQk9AycQ2-cCegQIABAA&oq=alexei+navalny+2017&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECAAQQzoCCAA6BAgAEB46BAgAEBNQxpFAWNyQRGDzk0RoAHAAeACAAV6IAYQEkgEBNpgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=U7c4YOqYCJD-sAeJ-oy4Ag&bih=907&biw=1680#imgrc=Rov5HFRV0Dk6-M
Bild 3:
https://www.google.com/search?q=navalny+airport+arrest&tbm=isch&ved=2ahUKEwiIh4fstIfvAhWO-qQKHXBXAXAQ2-cCegQIABAA&oq=navalny+airport+arrest&gs_lcp=CgNpbWcQAzoCCAA6BAgAEBM6CAgAEAUQHhATOggIABAIEB4QE1CwkQJYjr8CYOC_AmgEcAB4AIABa4gB8AuSAQQxOC4xmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=7NY4YIjhPI71kwXwroWABw&bih=907&biw=1680#imgrc=xDfbu_jBS7at-M&imgdii=7BALA3W5CZaaPM