Toaletterna i skolan borde vara unisex

Att identifiera sig själv som ickebinär har blivit mer acceptabelt i vårt samhälle under de senaste årtiondena vilket har lett till att en ökad mängd personer har vågat komma ut. Detta leder till större press på skolorna att hållas med i samhällets fart. Ofta tänker många också att “Men i vår skola finns det ingen person som identifierar sig själv som ickebinär.” Att dra en sådan slutsats är ändå oerhört trångsynt. Därför borde också skolor ha toaletter som är unisex.

Det finns tre centrala problem med att toaletterna inte är unisex. Det första problemet uppstår redan innan personen har stigit in på toaletten. När man identifierar sig som ickebinär identifierar man sig själv mellan kvinna och man, utanför båda könen eller så identifierar man sig själv som både kvinna och man. När det bara finns toaletter för antingen kvinnor eller män tvingas dessa personer alltid välja en “sida” då de vill använda sig av en offentlig toalett. Detta leder direkt till det andra problemet. Många ickebinära personer undviker att använda offentliga toaletter för att de är rädda för att bli trakasserade. En person som är ickebinär klär sig inte alltid enligt de könsspecifika normerna. Till exempel kan en person klä sig mer feminint men ändå könsmässigt klassas som en man. Detta problem uppstår oftast just för att dessa personer tvingas välja en så kallad sida då de vill använda sig av offentliga toaletter. När sedan denna person måste välja på vilken toalett hen går, kan det i värsta fall leda till grova trakasserier. Det tredje men verkligen inte minsta problemet är att ickebinära personer kan känna sig utpekade i situationer då de ska gå på toaletten. Detta problem är också troligen det mest centrala då man fördjupar sig i skolor. Alla personer är inte alltid redo att berätta hur de identifierar sig själva och känner sig inte tillräckligt säkra för att göra det heller. När dessa studerande inte hundraprocentigt kan känna sig trygga i skolan leder det till att deras fokus på skolarbetet minskar och detta leder till fler följdproblem.

Lösningen är enkel. Det att skolor kan erbjuda toaletter för både det kvinnliga och manliga könet betyder att skolor också kan erbjuda toaletter för personer med annan könsidentitet. I skolor som Karis-Billnäs gymnasium skulle alla toaletter kunna förändras till könsneutrala då alla är enskilda, privata rum. I skolor med flera toaletter i samma utrymme borde man kunna förändra ett av utrymmena till könsneutralt. 

Skolan borde vara en trygg plats för alla. En plats där varje studerande kan vara sig själv. Även om det bara finns en eller ingen person som identifierar sig som ickebinär ska hen ändå ha samma rättighet till en trygg miljö som vem som helst annan i skolan. Tänk dig in i någon annans situation för en sekund. Vill du då inte också känna dig bekväm och trygg i skolan?

 

Aurora Autio