Sl 5 på besök i stadshuset

Stadsstyrelsens ordförande Anders Walls hälsar välkommen

Måndagen den 16.11 fick studerandena i kursen “Politik i praktiken” möjligheten att besöka Raseborgs stadshus. Stadsstyrelsens ordförande Anders Walls visade oss runt i huset och besöket avrundades med ett diskussionstillfälle.

Huset på Ekåsenområdet renoverades år 2017. Budgeten var 8 miljoner euro, men den slutliga kostnaden för renoveringen var 7,8 miljoner euro. Största orsaken till att man ville ha ett stort stadshus för Raseborg, var att samla alla sektorers tjänstemän på samma ställe. Staden nådde sitt mål och tjänstemännen är nöjda med att få jobba tillsammans i samma hus.

Det är även Tina Nordman som är bildningsdirektör i Raseborg. Hon uppmanade studerandena att vara i kontakt med henne ifall det är något man vill diskutera eller fråga.

Hos bildningsdirektör Tina Nordman

Studerandena fick även gå in i stadsdirektörens, Ragnar Lundqvists, arbetsrum. Lundqvist var mitt i ett distansmöte, men ansåg att mötet med studerandena var viktigare. Lundqvist berättade om arbetet med budgeten som just nu är aktuellt, men även om hur beredskapsgruppen för covid-19 arbetar i staden. Lundqvist berättade om mötet med Japans kronprins sommaren 2019 och om motorcyklarna han äger och drömmer om.

Hos stadsdirektören

Styrelseordförande Walls och stadsdirektör Lundqvist

 

Under diskussionstillfället med Walls diskuterades bland annat budget, social- och hälsovårdsreform, samarbetsförhandlingar, skatteprocent, framtid, kriskommun, äldreomsorg och miljö. Situationen i Raseborg med tanke på ekonomin, kommer vara kämpigare nästa år. Specialsjukvårdskostnaderna har stigit samtidigt som den ökade arbetslösheten har bidragit till lägre skatteinkomster för staden. Något aktuellt som ändå är positivt är det nya Fokus-kulturhuset som byggs i Karis och ett kulturmuseum som ska byggas i Ekenäs. Även trafiklösningen som kommer till Läpp i Karis är något som Walls framförde som mycket positivt.

 

Kaisla Dahlqvist